Erős kijelentést tett Orbán Viktor

Manfred Weber megsértette a magyar népet címmel interjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lap.
K. Kiss Gergely, 2020. december 20. vasárnap, 14:45
Fotó: Getty Images

A kormányfő nemmel válaszolt arra a kérdésre, igaz-e, hogy Angela Merkellel folytatott legutóbbi megbeszélésén a német kancellár felemelte a hangját. Mint mondta, Angela Merkel "erős asszony", a felemelt hang pedig a "gyengeség jele" lenne - idézi az MTI.

A legutóbbi EU-csúcson a költségvetésről, a koronavírus-járvány miatt felállított helyreállítási alapról és a jogállamisági mechanizmusról kötött megállapodásról kiemelte, hogy az Európai Parlament (EU) egy objektív kritériumok nélküli jogállamisági mechanizmusról tartott szavazással kapcsolta össze a helyreállítási alapot, és "a mi álláspontunk az volt, hogy ez ésszerűtlen".

"Miért kellene még inkább megterhelni egy témát akkor, amikor éppen egy nehéz válságban vagyunk?" - vetette fel, hozzátéve, hogy a mechanizmusról később is lehet tárgyalni, méghozzá azzal a céllal, hogy mind a 27 tagállamra kötelező kritériumok érvényesüljenek.
"A jelenlegi megoldás ezt lehetővé teszi, tehát ez a józan ész diadala" - mondta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy ösztönözte-e a megállapodást a járvány okozta válság, kifejtette, hogy az EU Tanácsának német soros elnöksége csomagban akarta megtárgyalni a költségvetést és a helyreállítási alapot, amit valamennyi tagállam támogatott, az EP viszont utólagosan beavatkozott a folyamatba, mert "teljességgel túlértékeli a szerepét".

Az EP "azt gondolja, hogy nagyobb a legitimitása, mint a nemzeti parlamenteké", ami "teljes tévedés". A testület ebből a szerepfelfogásból kiindulva előállt egy utólagos kiegészítéssel, amelynek célja a nyomásgyakorlás volt. "Ezért kényszerültünk a vétó bevetésére" - mondta a kormányfő.

Hozzátette, hogy valójában az összes tagállam szuverenitásáról volt szó. Hangsúlyozta, hogy az EU-s szerződésekben már van meghatározás a jogállamiság fogalmára, az EP pedig ezt "megpróbálta jogellenes módon megkerülni". Ezért volt "zseniális" Angela Merkel határozati javaslata, miszerint a mechanizmus csak az EU-s szerződések alá rendelve, méghozzá a költségvetési érdekek védelmére maradhat meg, és a szankciókat elsőként felül kell vizsgálnia az Európai Unió Bíróságának. "Magyarország állampolgárai ezzel teljesen egyetértenek" - mondta Orbán Viktor.

Az érzékenység történelmi gyökerű, "tudjuk, milyen, amikor nem a saját fővárosunkban születnek meg a döntések" - mondta arra a kérdésre, miért főleg a volt kommunista államok kormányai vádolják Brüsszelt túlzott beavatkozással. Hozzátette: egyes kormányfőknél megfigyelhető, hogy egyre több nemzeti hatáskört akarnak áthelyezni Brüsszelbe, ezt azonban "történelmi tapasztalataink alapján elutasítjuk".

"Mi egy erős, a szerződéseket betartó nemzetállamokból álló szövetség tagja akarunk lenni" - fogalmazott. "Már nem sok hiányzik hozzá" - jegyezte meg arra a kérdésre, hogy Moszkvához hasonlítja-e Brüsszelt. Kifejtette, hogy egykor a moszkvai központi bizottság szabta meg az ideológiai irányvonalat, és Vera Jourová "egy hasonló, egyértelmű jogi definíció és mindenki számára érvényes objektív kritériumok nélküli ellenőrző hatóságot akart bevezetni" a jogállamisági mechanizmussal. Ez a mechanizmus pénzügyi szankciók fenyegetésével kényszerítené a tagállamokat "ideológiai szempontból meghatározott politikák" végrehajtására.

Hol van itt szó migrációról?

Arra a felvetésre, hogy a mechanizmus az EU-tagság követelményei közé tartozó ügyekre, a hatalmi ágak szétválasztására és a bírák függetlenségére vonatkozna, kiemelte, hogy mindez része a magyar alaptörvénynek, és ezekért az értékekért a magyarok 31 éve "keményen megküzdöttek". A "valódi vita" a családpolitikáról, a migrációs politikáról, kulturális kérdésekről szól.

Ez nem "képzelődés" - jelentette ki arra a felvetésre, hogy a jelzett ügyekről nincs szó a mechanizmusról szóló megállapodásban. Mint mondta, az EP kiegészítésének első változatában az állt, hogy a mechanizmust bármilyen témára ki lehet terjeszteni, és Brüsszelből rengeteg dokumentum érkezett, amelyek szerint például a menekültek befogadása is a jogállamisági mechanizmus témája, "de mi nem akarunk migrációt".

A jogállamiságnak az EP által képviselt meghatározása "önkényes", és azzal járhat, hogy bármikor a mechanizmus hatálya alá lehet vonni akár a családpolitikát is - fejtette ki Orbán Viktor.

Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának vezetőjével kapcsolatban elmondta, hogy két éve egy budapesti találkozón megegyezett a német politikussal, hogy támogatja megválasztását az Európai Bizottság elnökének, de két nap múlva Weber nyilvánosan kijelentette, hogy nem akarja a magyarok szavazataival megszerezni a tisztséget.

"Itt mindenki azt kérdezte: miféle ember az ilyen? Másodrangú európaiaknak tart bennünket? Ez az ügy nem rólam szólt, hanem a magyar nép sértegetéséről. Elvesztettük a bizalmat benne" - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy nevetségesnek tartja az EPP soraiban a magyarországi médiahelyzetről megfogalmazott vádakat. Kiemelte: "objektív vizsgálatok igazolják, hogy a kormánykritikus média piaci részesedése 50 százalék feletti".

Mint mondta, probléma inkább az EPP-vel van, hiszen Manfred Weber ugyanolyan koalíciót akar Brüsszelben, mint Berlinben, ahol a kereszténydemokraták a szociáldemokratákkal kormányoznak. Ez azzal jár, hogy "hamarosan nem lehet majd megkülönböztetni egymástól a konzervatívokat és a szocialistákat ". "Nem mi hagyjuk el az EPP-t, hanem ők minket" - mondta Orbán Viktor, kiemelve, hogy a pártcsaládnak meg kellene őriznie "keresztény-konzervatív jellegét".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Brennus, 2020.12.21 14:55

@Ha-ha-ha: Önnek mindenről a Fidesz jut eszébe, mint a beteg nőnek a Nő a pszihiáternél című viccben.
Önnek ez jut eszébe, mert valamilyen defektusa van.
Ez a viselkedése valami olyan beteges beidegződésre utal, mint a "Nő a pszichiáternél" című viccben a páciens esetében:

A régi viccben egy hölgy a pszihiáterhez megy.
A pszihiáter különféle mértani ábrákat rajzol fel neki, a háromszögtől a pentagondodekaéderig
és kérdezgeti a hölgyet mi jut ezekről eszébe.
A hölgynek mindegyik ábráról egy-egy frenetikus szexuális élménye jut eszébe.
A pszihiáter meghökkenve kérdezi: Hogyhogy magának mindig ez jut eszébe?
Mire a hölgy: Hogyne doktor úr, ha ilyen pikáns dolgokat tetszik rajzolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2020.12.21 13:41

@Ha-ha-ha: Mutass egy demokratikus pártot! Hiába szónokol mindegyik pártvezér a demokráciáról, az az igazi átverés. Minél jobban veri a mellkasát a pártezér, hogy demokratikus a pártjuk, annál nagyobb a diktatúra.
Próbálj meg a Demokratikus Koalícióban ( még a nevében is hazug) szót emelni Gyurcsány ellen! Ez a párt se nem demokratikus, se nem koalíció.
Koalíció:A politikai nyelvben használatos a pártok és/vagy mozgalmak olyan együttműködésének jelzésére, amelyben önállóságukat (legalább formailag) megtartják.
A te pártod, a Mi Hazánk sem az, hiába hirdeti Toroczkai László az ellenkezőjét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2020.12.21 12:41

@Brennus: most szépen leírtad a fidesz működési mechanizmusát.
Jól kidolgozott diktatúra, amivel még lehet olyan látszatot kelteni, mintha lenne benne demokrácia. ezt akár le is védhetnétek a szabadalmi hivatalokban, és terjeszthetnétek franchise alapon. úgy további bevételetek lenne a hibrid rezsim folyományaként. Kezdhetnétek például Venezuelában ha-ha-ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2020.12.21 11:06

Sok vörös, sötétzöld befolyásos alak szeretne az EU-ból egy olyan képződményt formálni, ami minden porcikájában hasonlítana a "Legyőzhetetlen Béketáborra", ahol a Központ ha kedve tartja minden apró részletkérdésbe beleköthet, és senki másnak nem lehet igaza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2020.12.21 11:04

@Szekiildi: Ha-ha-ha, Doktor Bubóról! Füllentett a hüllő, az a vén bolondos, csak úgy rektor úr ő, ahogyan Ön orvos. Beszél majd az utókor, ha-ha-ha, kiről? Doktor Bubóról!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html