Morawiecki uniós furkósbottal száll szembe

A jogállamiságot nem lehet propagandista furkósbotként használni az EU-ban – mondta a lengyel miniszterelnök.
Rácz Gergő, 2020. november 18. szerda, 20:22
Fotó: Getty Images / Benko Vivien Cher

Lengyelország elutasítja, hogy propagandista furkósbotként használják az Európai Unióban (EU) a jogállamiságot - hangsúlyozta szerdai parlamenti beszédében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jelezve: Varsó szükség esetén véglegesen is megvétózza az uniós költségvetést - írja az MTI.

Morawiecki az uniós állam- és kormányfők csütörtöki videoértekezletét megelőzően beszélt a szejmben. Hétfőn Magyarország és Lengyelország a nagyköveti szintű uniós tárgyaláson megvétózta az uniós költségvetési csomagot a források tervezett jogállamisághoz kötése miatt.

A tervezett mechanizmus ma Lengyelország, Magyarország, "talán Szlovénia, illetve valamelyik más közép-európai ország ellen irányul", de néhány év múlva más államok ellen is használhatják - húzta alá Morawiecki.

Az "európai oligarchia" által irányított EU, amely ma "a gyengébbeket bünteti és sarokba szorítja", az nem az az unió, amelybe Lengyelország annak idején belépett, és amelynek jövője lenne - jelentette ki a lengyel kormányfő, aláhúzva: az EU-nak a jog betartásán, a jogi biztonságon kell alapulnia.

Morawiecki szorgalmazta: az EU ne legyen a kettős mércék uniója, az egyenlők és egyenlőbbek közössége. Varsó hangosan igent mond az EU-nak, egyúttal hangosan nemet mond az olyan mechanizmusoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy Lengyelországot és más államokat egyenlőtlen bánásmódban részesítsenek.

Úgy látta: az EU fordulóponthoz érkezett, és széteséséhez vezethet, ha az unióban a jogállamiságot illetően önkényes előírásokat tartalmazó határozatok alapján döntenek. A kormányfő jelezte: amennyiben az uniós partnerek nem értik meg, hogy Varsó nem egyezik bele a tagállamok egyenlőtlen kezelésébe, Lengyelország véglegesen is megvétózza a költségvetési csomagot.

A miniszterelnök szerint az uniós forrásokat illetően Lengyelországnak a júliusi csúcstalálkozón nyert tárgyalási pozíciója erős, a következőkben nemcsak a koronavírus-járvány utáni helyreállítási programért fog harcolni, de elvekért, értékekért is.

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánypárt elnöke a szejmben újságírói kérdésre elmondta: amennyiben a jelenlegi formájában fogadnák el a költségvetési csomagot, Lengyelország elveszítené szuverenitását, ezért a vétó a jelenlegi feltételek mellett teljesen egyértelmű.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.11.18 23:47

@tepsi:
Minden meg van határozva, most majd Orbánt fogják meghatározni.
Régóta mondom Orbán újabb Trianont hoz ránk. Mindenért saját magunkat okolhatjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.11.18 22:57

@tepsi: Tehát először is konkrét részletes meghatározás szükséges, nem csak egy általános maszlag. Mert ami most van az a vizsgáló szándékán és szimpátiáján múlik. Láthatja így is meg úgy is, ahogy akarja, mert nincs gyakorlati részletességbe menően szabályozva. Tehát nyaliskodsz és megalázkodsz ha azt akarod hogy úgy lássam hogy a jogállamiság teljesül nálad, mert ha nem csicskulsz be, akkor úgy fogom látni hogy a jogállamiság nem teljesül nálad. Mivel a jogállamiság jelenlegi definíciója túl általános. jelenleg simán a megítélő egyéni véleményére bízza a döntést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.11.18 22:46

Előbb pontosan definiálni kell a jogállamiságot. Dűlőre kell jutni hogy mi az ami belefér és mi az ami nem fér bele. Ezután rá kell bizonyítani az illető országra hogy azt ami nem fér bele azt elkövette.
Mert enélkül egy ország jogállamiságnak való megfelelés megítélése csupán a megítélő szimpátiájának kérdése az adott ország felé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.11.18 20:49

Lépjen az Unió. meghátrálni nem szabad!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html