Máris a V4-ek ellenállásába ütközött Brüsszel új terve

Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az MTI szerint, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 24. csütörtök, 15:44
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda - Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A találkozót követően Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke Twitteren azt közölte, hogy "jó megbeszélést" tartott Orbán Viktorral, Andrej Babissal és Mateusz Morawieckivel az uniós költségvetésről, a koronavírus miatti újjáépítési alapról, a klímapolitikáról, migrációról, a jogállamiságról és a V4-ek által bemutatott Fehéroroszországnak szánt gazdasági tervről.

Von der Leyen szerint abban állapodtak meg, hogy szorosan együttműködnek ezekben az ügyekben.

Az EUrologus szerint a tárgyalásról részleteket az Európai Bizottság szóvivője sem akart elárulni.

A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, az új bizottsági migrációs javaslatcsomag tónusa jobb, mint a korábbi javaslatok voltak, azonban a bizottsági megközelítés nem változott.

"A javaslat azt mondja, kezeljük jól a migrációt. A magyar megközelítés azt mondja: állítsuk meg a migrációt" - emelte ki.

A javaslatcsomagot tekintve nincs áttörés. Az áttörés akkor következne be, ha elfogadnák azt a magyar javaslatot, hogy senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi az unió területére - mondta a miniszterelnök, aki szerint nem lehet bejönni engedély nélkül, és itt várakozni az eljárás befejezésére.

E tekintetben ez a javaslat nem jelent áttörést, mert azt a régi megközelítést alkalmazza, hogy be lehet jönni úgy az Euróai Unió területére addig is, amíg nincs jogi ítélet arról, hogy befogadjuk-e a migránst vagy nem. Ez nem jó, ez gyenge pontja a javaslatnak, ezért itt még áttörést kell elérni - tette hozzá Orbán Viktor az MTI szerint.

Mateusz Morawiecki kijelentette, az Európai Uniónak meg kell erősítenie külső határainak védelmét. Segítenie kell a migráció kiinduló országait, különösen Szíriát az elvándorlás újabb hullámainak elkerülése érdekében. A bizottság elnökével folyatott megbeszélésen uniós gazdasági segélyterv kidolgozását szorgalmazta Fehéroroszország számára.

Andrej Babis előremutatónak nevezte, hogy az uniós bizottság elfogadta a visegrádi országok - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - álláspontját a kvótarendszer elutasítását illetően. Egyetért azzal a magyar meggyőződéssel, hogy az EU-nak meg kell állítania a migrációt, illetve azzal, hogy a kvótarendszernek, a migránsok - a tagországok közötti - elosztási rendszerének semmilyen változata nem elfogadható.

A menedékkérelmek elbírásának az unió határain kívül kell megtörténnie. Az uniónak hosszú távú stratégiával kell rendelkeznie arra vonatkozóan, hogy a migráció kiinduló országaiban élők otthon maradjanak - tette hozzá Babis.

Sajtótájékoztató csak kormánypártiaknak
Az egy órás megbeszélés után a három miniszterelnök rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyre nem kormánypárti médiához tartozó magyar újságírókat nem hívtak meg - írja az EUrologus.

HOZZÁSZÓLÁSOK