Kemény fellépésre szólítják fel az EU-t: a szabály az szabály

Az Európai Bizottságnak a feladata magaslatán kell állnia az Olaszországgal szembeni költségvetési vitában, amelyben egyébként igaza van. Nem engedhet a római kormánynak csak azért, mert az EU-ellenes propagandára használhatja fel Brüsszel határozott fellépését.
Komócsin Sándor, 2018. október 25. csütörtök, 15:52
Fotó: Shutterstock

Az eurózóna a közösen elfogadott szabályok alapján működhet, amelyek betartását az Európai Bizottság teljes joggal tartatja be a közös európai valutát használó országok kormányával - vezeti fel a Bloomberg szerkesztőségi cikkét az Európai Bizottság (EB) és az olasz vezetés vitájáról, amelynek tárgya a római kormány költségvetési tervezete. A bizottság visszautasította ezt, és három hetet adott az olasz félnek, hogy csökkentse a hiánycélt.

Az EB ezzel vállalta a konfrontáció politikai kockázatát, csakhogy a szabály az szabály, Olaszország nem vonhatja ki magát az eurózóna működését biztosító megállapodások alól. A római kormány 2,4 százalékra akarja emelni a hiánycélt az elődje által elfogadott 0,8, és a bizottság által javasolt 0,6 százalékról, mert a kormánypártok választási ígéreteinek teljesítéséhez pénzre van szüksége. A gond az, hogy nem véletlenül volt alacsonyabb a terv: a deficit mérséklése tenné lehetővé az államadósság csökkentését.

Más ez az eset

A bizottság számos esetben eltért a korábban elfogadott hiánycéltól. Megtehetik ezt például, amikor recesszió sújtja egy ország gazdaságát vagy más gonddal néz szembe. Olaszország esete azonban más. A GDP nő, miközben az eltérés a deficittervben példa nélkül nagy, ami különösen szembetűnő, ha figyelembe vesszük, hogy az államadósság több mint a GDP 130 százaléka, azaz gigantikus.

Úgy tűnik, Róma magasról tesz erre. Giovanni Tria pénzügyminiszter szerint a kormány fő célja a növekedés gyorsítása. Ezzel nem csupán visszautasították az EU fiskális szabályainak betartását, de az alapelvet kérdőjelezték meg, nevezetesen, hogy minden eurótagállamnak egyeztetnie kell költségvetési tervezetét a többi tagország megbízásából eljáró uniós szervezetekkel. A Bloomberg szerkesztői szerint ezzel nem hagytak más lehetőséget az EB-nek, mint hogy kiélezze a vitát.

Nem túl régi tanulságok

A költségvetési szabályok értelme, hogy megelőzzék az államcsődöt. A pénzügyi válság előtt Görögország kormányai jelentős költségvetési hiánnyal üzemeltették államukat, ami megingatta a befektetők bizalmát nem csupán Görögországban, hanem más törékeny gazdasággal rendelkező eurótagállamban, köztük Olaszországban is. Az övezet adófizetőinek nagyon sok pénzébe került a dolgok rendbe tétele, aminek egyértelmű tanulsága: közös érdekük, hogy mindegyikük fegyelmezetten gazdálkodjon a közpénzekkel.

Az új olasz terv eredményeként a strukturális deficit 2022-ig nem csökkenne. Ezt - az államadósság csökkentésének halogatását - nem fogadják el az államkötvényeket vásárló befektetők. Ezért csökkent a kereslet a kötvények iránt, ami öt éve nem látott szintre lökte fel a hozamukat. Egyelőre nincs vész, de rossz vége lehet, újabb adósságválsághoz vezethet, ha a piac azt látja, hogy a kormány nem tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy ne szoruljon újabb hitelek felvételére.

Ne engedjenek!

A populista olasz vezetők vélhetően élvezni fogják a konfrontációt az EU-val, amit úgy fognak értelmezni, hogy országuk szuverenitása nevében csatáznak egy külső erővel. Giuseppe Conte miniszterelnök azt mondta: nem fognak változtatni a költségvetés tervezetén. Ha ezt teszik, akkor a Bloomberg szerkesztői szerint el kell indítani a római kormány ellen a túlzottdeficit-eljárást, amelynek végén a GDP 0,5 százalékát elérő bírságot szabhatnak ki Olaszországra.

A vita erősítheti a római kormánypártokat a 2019. májusi európai parlamenti választások előtt. Ha azonban az eurótagállamok azt akarják, hogy az euróövezet sikeresen működjön, akkor be kell tartatniuk a költségvetési kooperációval kapcsolatos szabályokat, nem kezelhetik ezeket úgy, hogy bármelyikük bármikor önkényesen kivonhatja magát közösen elfogadott rend alól.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.10.26 08:33

@Panzerkraftwagen_Drei:
Nem süllyed semmi, ez csak a ti agyatokban van. Olaszország ugyanolyan kupleráj felé halad mint a görögök. Majd észhez térnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.25 19:31

@csaba7272: bizony úgy van! Süllyed az EU-Titanic!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2018.10.25 18:11

@csaba7272: na, kend se normális. ugyan ki ellen ágálna, ha az eu szétesne? hát jól munka nélkül maradna az ostoba bértrollja! oszt mehetne vissza a híd alá... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.10.25 17:17

A megoldás: ITALEXIT Elég legyen már ennek a brüsszeli csürhének, hogy mindenbe belepofázik. Ők fogják tönkre tenni az EU-t a barom előírásaikkal.
De ez lesz a vége úgyis, hogy szétesik az EU. Lassan már senki nem fogja tűrni, hogy mindenbe beleszólnak. Most még nagy az arcuk, hogy így pénz, meg úgy pénz. Az nem minden, népeket nem lehet egy csürhébe olvasztani, mert néhány csavargó Európai Egyesült Államokat akar fű alatt amerikai befolyásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.10.25 16:55

Az olasz fasizmus egyszer már megbukott Salvini jó lenne ha megnézni hogyan végezte Benito!
Fegyelmezetlen, lusta banda!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html