Az EU újabb hét embert vett a szankciós jegyzékbe

Az Európai Unió további hét embert vett fel az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt bevezetett szankciós jegyzékbe. A jegyzék azokra az emberekre és szervezetekre terjed ki, akik, illetve amelyek részt vettek a jogellenesen annektált Krímben és Szevasztopolban tartott orosz választások megszervezésében - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. január 28. kedd, 20:32
Fotó: Pixabay

Az uniós tanács tájékoztatása szerint a szankciók kiszélesítésére a jogellenesen annektált Krími Autonóm Köztársaságban és az ukrajnai Szevasztopol városában 2019. szeptember 8-án tartott orosz helyhatósági választások megszervezésének következtében került sor.

Indoklásuk szerint a választások megszervezésében való részvételükkel a hét ember aktívan támogatta az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető orosz fellépéseket, és ilyen jellegű intézkedéseket hajtottak végre.

A határozattal 177-re nőtt az unió által jegyzékbe vettek száma. A szankciós rendszer keretében az EU korábban 44 szervezet vagyoni eszközeit is befagyasztotta. Ez azt jelenti, hogy az e szervezetek tulajdonát képező, az EU területén lévő összes vagyoni eszközt zárolták, uniós személyek és szervezetek pedig nem bocsáthatnak e szervezetek, vagy emberek rendelkezésére pénzügyi eszközöket.

A Krím és Szevasztopol területére vonatkozó, ezek jogellenes annektálása miatt bevezetett korlátozó intézkedések a jelen állás szerint június 23-ig vannak érvényben.

HOZZÁSZÓLÁSOK