Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint a döntésre azt követően került sor, hogy az Európai Tanács tagjainak legutóbbi videócsúcskonferenciáján a tagállami vezetők úgy értékelték, hogy nem történt előrelépés a 2014-ben megkötött, a szakadár oroszbarát, nemzetközileg el nem ismert de facto államok, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság, illetve Ukrajna között tűzszünetet előirányzó minszki megállapodás végrehajtásában.

Az úgynevezett normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország 2015 februárjában újabb megállapodásokat hoztak tető alá, és az EU azóta ezek végrehajtásától teszi függővé a szankciók sorsát. Mivel a megállapodások maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára, az uniós vezetők  azóta többször is hat hónapra meghosszabbították a szankciókat. Az EU eredetileg 2014-ben, az Ukrajnát destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be a szankciókat, amelyek a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

A szankciók korlátozzák az elsődleges és másodlagos uniós tőkepiaci forráshoz jutást bizonyos orosz bankok és vállalatok esetében, valamint nem engedélyezik a pénzügyi támogatás bizonyos formáit, és a brókertevékenységet az orosz pénzügyi intézmények tekintetében. Tiltják továbbá, valamennyi védelmi vonatkozású termék, behozatalát, kivitelét vagy transzferét, valamint az esetlegesen katonai célokra alkalmazott kettős felhasználású termékeket. A szankciók korlátozzák emellett, Oroszország hozzáférését az energiaágazatban használható egyes érzékeny technológiákhoz.