Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormánynak fel kell tennie magának a kérdést, mi érdeke fűződik ahhoz, hogy megnehezítse az EU és az Arab Liga közötti együttműködést" - idéz az Index egy diplomatát, aki a DPA-nak név nélkül nyilatkozott arról, hogy szombaton Magyarország megakasztotta egy közös uniós álláspont kialakítását a bevándorlás kérdéséről az Arab Ligával tartandó hétfői tárgyalásra.

A lapnak nyilatkozó diplomata azt veti a magyar kormány szemére, hogy bár a közel-keleti migráció megállításáról beszél, de megfúrja azt, amikor épp az érintett arab államokkal tárgyalnának a kérdésről.

"Magyarország diplomáciai ámokfutásának eszközeivé váltunk" - mondta ugyanez a diplomata az incidensről, hisz a vétó az uniós fellépést akadályozza.

A magyar kormány a saját érvelése szerint azért utasította el a kompromisszumos javaslatokat, mert az állásfoglalásban az ENSZ migrációs nyilatkozatára hivatkoztak, amelyet Magyarország nem fogadott el. Szijjártó Péter külügyminiszter korábban arról beszélt Frederica Mogherini uniós külügyi főképviselőnek, hogy nyolc másik EU-s állam sem írt alá az ENSZ-javaslatot, amely egyébként kötelezettségeket egyetlen országra sem rótt volna.