EU-s levélváltás nyugdíjügyben

A lengyel kormány azonnal válaszolt Brüsszel levelére, amelyen az Európai Bizottság (EB) azt kifogásolta, hogy a nők és a férfiak eltérő korukban mehetnek nyugdíjba. Varsó szerint más országokban is van ilyen eltérés.
Barabás Júlia, 2017. augusztus 12. szombat, 12:41
Fotó: Pixabay

Az Európai Bizottság levélben jelezte, hogy gondja van az új lengyel nyugdíjtörvénnyel - írta a gazeta.pl. Az, hogy a nők öt évvel korábban jogosultak abbahagyni az aktív munkát ellentétes a nemek egyenlőségének elvével - vélik Brüsszelben. Az új szabály, amelynek értelmében a nők 60 éves korukban, a férfiak 65 évesen vonulhatnak vissza, októbertől lép hatályba.

Az illetékes szakminisztérium közölte, hogy számítottak a levélre, ezért előre előkészítették a választ. A lengyel álláspont szerint a kormánynak kétségei sincsenek afelől, hogy a különböző nyugdíjkorhatár a nők és a férfiak esetén igazságos, megfelel a társadalmi elvárásoknak és a lengyel hagyományoknak.

A minisztérium azzal is érvel, hogy az unió más államaiban is van nemek közötti megkülönböztetés a nyugdíjrendszerben. Ausztriát, Bulgáriát, Csehországot, Horvátországot, Litvániát, Romániát ás Nagy-Britanniát hozzák példának. Ráadásul az az uniós alapelv, amelyre az EB hivatkozik, nem korlátozza a tagállamok jogát a nyugdíjkorhatár megállapítására.

HOZZÁSZÓLÁSOK