Így támogatja az EU az afrikai országokat

Az Európai Unió 5 millió euróval (mintegy 1,6 milliárd forint) támogatja az afrikai országok hatóságainak a globális vámszabályok bevezetése és a kereskedelem megkönnyítése érdekében végzett munkáját - közölte az Európai Bizottság pénteken.
Szepesi Anita, 2018. október 5. péntek, 17:13
Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint az uniós támogatás a Nemzetközi Vámszövetséggel (WCO) csütörtökön aláírt megállapodásban foglalt, a vámszabályok harmonizációs rendszerének (HS) kiépítését célzó kötelezettségvállalás teljesítését segíti.

Közölték, a rendszer a világkereskedelmi és a globális vámszabályok alkalmazásának alapvető eleme, amely lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy felismerjék és osztályozzák a vámterületeikre érkező és azt elhagyó árukat. Segít a vámszabályok összehangolásában, miközben csökkenti a nemzetközi kereskedelemhez köthető költségeket.

Az új uniós finanszírozás támogatást nyújt az afrikai országoknak, a regionális gazdasági közösségeknek és az Afrikai Unió Bizottságának, hogy a rendszert összehangoltan alkalmazzák az egész kontinensen, és ezáltal lehetővé váljon az áruk könnyebb és gyorsabb mozgása.

A felajánlás az afrikai szabadkereskedelmi övezet létrehozását is támogatja, amelyről az Afrikai Unió Közgyűlése márciusban, a ruandai Kigaliban határozott - idézi a közleményt az MTI.

(Ezt olvasta már? Ez fájni fog! - ez biztos az EU-támogatások körüli vitákról)

Fotó: Paul Ellis/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK