Gigantikus EU-s pénzre pályázik Lengyelország

Lengyelországnak iszonyatosan sokba kerülne teljesíteni az EU-s klímavédelmi vállalásokat, mert szénerőművekben állítja elő az elektromos energiát. Van megoldás: nagyon sok pénzt kellene kapnia az EU-tól az átállásra.
Barabás Júlia, 2019. október 22. kedd, 06:35
Fotó: Pexels - A kép illusztráció.

Lengyelország (Észtországgal és Magyarországgal együtt) megvétózta az EU 2050-ig szóló klímasemlegességgel kapcsolatos vállalását, mert szénerőműveinek kiváltása nagyon sokba kerül - emlékeztetett a Business Insider Polska.

A szakértők szerint nem lesz olcsó rávenni a varsói kormányt, hogy megváltoztassa véleményét. A lengyelek nem vitatják, hogy szükség van a levegő szén-dioxid-koncentrációjának mérséklésére, de az EU által elvárt infrastruktúra kiépítése több tíz milliárd euróba kerülne.

A magyar, a cseh és az észt kormány júniusban megvétózta a németek által javasolt uniós szén-dioxid-semlegességet. Észtország azután októberben visszavonta ellenkezését, így a klímasemlegességi célt jelenleg 25 tagállam támogatja. Az Európai Bizottság becslése szerint  2030-tól az energiarendszer és az infrastruktúra átalakítása további 175-290 milliárd euróba kerül majd évente. Lengyelország ezeket a magas költségeket felhasználhatja érvként a magasabb pénzügyi támogatások kérésére.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás ügye az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen prioritásai közé is tartozik. Krzysztof Tchórzewski lengyel energiaügyi miniszter azt állította, hogy országának 2050-ig 500-700 milliárd euróba kerülne gazdaságának átállítása, részleteket azonban nem árult el arról, hogy ezt hogyan számolták ki. Így lesz min alkudnia a lengyel kormánynak és a brüsszeli bizottságnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK