Az Európai Unió magas rangú tisztségviselői hétfőn aggályukat fejezték ki a török jogállamiság helyzete, Ankara szíriai, illetve a Földközi-tenger keleti medencéjében folytatott tevékenysége miatt Recep Tayyip Erdogan török államfő előtt. Ugyanakkor hangsúlyozták, továbbra is támogatni fogják a szíriai menekülteket Törökországban.

Tusk úgy értékelte, hogy míg az EU és Törökország közötti viszony nehéz szakaszban van, vannak olyan területek, amelyeken jó az együttműködés. Kifejezte egyben az Európai Unió készségét a párbeszédre és az együttműködésre a jelenlegi nehézségek áthidalása érdekében.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megerősítette: az unió továbbra is kitart az Ankarával folytatott csatlakozási tárgyalások mellett. Mint mondta, újfent elveti a tárgyalási folyamat megszakítására vonatkozó "leegyszerűsítő és felületes" javaslatokat. Juncker megismételte az uniós álláspontot, miszerint elengedhetetlen, hogy Törökország rendezze kapcsolatát Görögországgal és Ciprussal. Az Európai Bizottság elnöke emellett sürgette Erdogant, hogy "vessen még egy pillantást" a Törökországban bebörtönzött újságírók és a két görög katona ügyére.

Juncker hangsúlyozta, az EU igazi stratégiai partnert szeretne látni Ankarában. A szíriai menekültek ellátására Törökországnak ígért további hárommilliárd eurós pénzügyi támogatással összefüggésben leszögezte: "Ne legyenek kételyek afelől, hogy az EU teljesíteni fogja vállalását".

A török államfő a többi között arra figyelmeztetett, hogy hiba lenne Törökországot kihagyni az uniós bővítési folyamatból. Egyben kifejezte reményét, hogy már a múlté Törökország és az EU nehéz viszonya. Erdogan szerint Törökország mindenekelőtt vízumkönnyítéseket és a vámunió kiterjesztését várja az EU-tól. Az emberi jogokra vonatkozó uniós bírálatokat visszautasítva kijelentette: Törökország demokratikus jogállam, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat, és az alapvető szabadságjogokat.

Erdogan Várnában Donald Tuskkal, az Európai Tanács (EiT) elnökével, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Bojko Boriszovval, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnökével munkavacsora keretében tárgyalt Ankara és Brüsszel kapcsolatairól.