Szankciókkal csap oda Törökországnak az EU

Az Európai Unió egy évvel meghosszabbította a Törökország ellen tavaly létrehozott szankciós keretrendszert, amelyet a Földközi-tenger keleti térségében végzett és az EU által jogellenesnek tartott, tenger alatti földgázmezők után kutató fúrási tevékenységre válaszul fogadtak el az uniós tagországok külügyminiszterei.
Rácz Gergő, 2020. november 6. péntek, 14:48
Fotó: Reuters - Képünk illusztráció.

A 2021. november 12-ig érvényben maradó korlátozó intézkedések lehetővé teszik azoknak az embereknek és szervezeteknek a szankcionálását, akik vagy amelyek felelősek a Ciprus közelében folyó fúrási tevékenységekért, illetve korlátozó intézkedéseket helyez kilátásba a velük kapcsolatban álló emberekkel vagy szervezetekkel szemben is - idézi a bejelentést az MTI.

A szankciók emberek esetében az unió területére való beutazás tilalmát és a vagyoni eszközök befagyasztását, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalják magukban. Emellett az uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére bocsátani.

Az Európai Unió Tanácsa pénteki közleményében hangsúlyozta: az Európai Unió ismételten megerősíti teljes szolidaritását Ciprussal, és emlékeztet az ország szuverenitásának és jogainak tiszteletben tartására a nemzetközi joggal összhangban.

A Tanács ez idáig két embert helyezett a korlátozó intézkedések hatálya. Indoklása szerint a két érintett felelős a Földközi-tenger keleti térségében végzett, a Ciprusi Köztársaság által nem engedélyezett szénhidrogén-feltárás fúrási tevékenységeinek tervezéséért, irányításáért és végrehajtásáért, vagy maguk is részt vesznek ezekben a tevékenységekben.

A jegyzékbe vettek között két török állampolgár van, Mehmet Ferruh Akalin a Turkish Petroleum Corporation (TPAO) alelnöke és igazgatótanácsának tagja, valamint Ali Coscun Namoglu a Turkish Petroleum Corporation (TPAO) feltárási részlegének igazgatóhelyettese.

HOZZÁSZÓLÁSOK