Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós pénzalapok elfogadása körüli harc legnagyobb nyertese Európa, mert a vétófenyegetés, amivel Magyarország és Lengyelország zsarolta az EU-t, eloszlott, így eurómilliárdok mehetnek oda, ahol szükség van rájuk - írta a lengyel onet.pl portál, amely a magyar kormányfőt is nyertesnek látja, míg a lengyelt vesztesnek.

Az egyezség másik nyertese Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, akinek kormányával szemben a jogállami követelmények jogi kontrolljának idején nem fogják alkalmazni az új szabályt. Így időt nyert, elhárult a pénzmegvonás veszélye a 2022-es választásokig. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök viszont csak veszített, mert az időnyereséggel nem sokra megy.

A lengyel szerző szerint a jogállamisági követelményeket a magyar kormány miatt vezették be, amelyet korruptnak tartanak. Lengyelországot Brüsszelben úgy kezelik, mint a pénzek tisztességes felhasználóját. Így aztán rossz fényt vet rá, hogy a magyar vezetővel együtt fenyegetőzött vétóval a jogállamisággal szemben. Bár a jogállami feltételrendszert nehéz lesz élesíteni bármelyik tagállammal szemben szimbolikus jelentősége van, melyik országra gondolnak, amikor ezt megemlítik.

Ráadásul Morawieckinek szembe kell néznie azzal, hogy fő ellenfele, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter (képünkön) szerint nagy hiba volt elfogadni jogi biztosíték nélkül a kompromisszumot. A kormánytöbbséget biztosító koalícióban lévő Szolidáris Lengyelország párt elnöke úgy látja, hogy a jogállami kritériumok - ha később is lépnek életbe - korlátozhatják Lengyelország szuverenitását.