Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ursula Von der Leyen azt mondta, hogy az Európai Uniónak sikerült időben reagálnia arra a példátlan kihívásra, amelyet a koronavírus-járvány jelentett gazdasági és közegészségügyi szempontból a kontinensen. A leghatékonyabb választ azonban csak a járvány elleni védőoltás adhatja - írja az MTI.

Von der Leyen szerint "eljött a tudomány és a szolidaritás pillanata, amikor együttesen kell bevetni az erőforrásokat, hogy mindenki védelemben részesüljön, függetlenül attól, hogy hol él".

"Európa nem sziget, gazdaságaink szorosan kapcsolódnak a globális gazdasághoz, így csak úgy tudunk újra megerősödni, ha a világgazdaság is újra erőre kap".

Az Európai Bizottság javaslatának a lényege, hogy a testület koronavírus elleni, "hatékonynak tűnő", tesztelési fázisban lévő oltóanyagokat vásárol előzetesen gyógyszeripari vállalatoktól, amit az unió vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznának. A bizottság a nyílt közbeszerzési pályázatokon kiválasztott gyártóknak a költségek jelentős részét előre kifizetné, azzal a megkötéssel, hogy a gyártó biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.

Mivel a vakcinák kifejlesztése összetett és hosszú folyamat, a szerdán bejelentett terv támogatni fogja a munka meggyorsításra irányuló erőfeszítéseket, hogy az oltóanyagok 12-18 hónapon belül rendelkezésre álljanak. A terv részeként a bizottság javasolja a géntechnológiával módosított organizmusokat tartalmazó oltások kidolgozására vonatkozó szabályozási követelmények ideiglenes enyhítését is. A EU-tagállamok egészségügyi miniszterei pénteki tanácskozásukon túlnyomórészt támogatták az uniós testület javaslatát.