Az EU visszadobta a labdát Washingtonnak

Az Európai Unió kész az ipari termékekre vonatkozó kereskedelmi egyezményről tervezett, de megfeneklett tárgyalások lefolytatására az Egyesült Államokkal - közölte Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. október 17. szerda, 20:20
Fotó: Napi.hu

Malmström újságírói kérdésre adott válaszában Robert Lighthizer keddi levelére reagált, amelyben az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója kijelentette: az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval (EU) és Japánnal.

Az EU többször kérte Washingtont az ipari termékekre és vámtarifákra vonatkozó tárgyalások megkezdésére. Az Egyesült Államok idáig nem mutatott nagy érdeklődést ez iránt, de a labda az ő térfelükön pattog - fogalmazott az uniós biztos. Noha egyelőre még az előkészítő munka is alig kezdődött meg a vámkulcsok kölcsönös mérséklését célzó megállapodás eléréséért, a sor most Amerikán van. Az EU kész a tárgyalásokra.

Malmström korábbi tájékoztatása szerint november végén találkozik Robert Lighthizerrel, akivel megvizsgálják, hogy megköthető-e a megállapodás a szabályozási ügyekben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke júliusban állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel, hogy egyeztetéseket kezdenek az ipari termékek vámmentességéről, és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából. Szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Donald Trump elnökválasztási kampánya óta élesen kikelt az Egyesült Államok kulcsfontosságú partnereivel szemben fennálló kereskedelmi deficit ellen. Elnökként pedig vámmal sújtotta a szövetségesektől származó acél- és alumíniumimportot, és átfogó kereskedelmi háborúba bocsátkozott Kínával - írta az MTI.

A kép illusztráció, forrás: Audi Hungaria Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK