Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Botrányos provokációnak nevezte péntek délelőtt kiadott közleményében Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Észak-Korea legújabb ballisztikusrakéta-kísérletét.

A rakéta fellövés az uniós tisztségviselő szerint veszélyezteti a térség és a világ biztonságát, illetve ezzel Phenjan ismét megsértette nemzetközi kötelezettségeit. Észak-Koreának "azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul" be kell szüntetnie a nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését - jelentette ki a főképviselő. Mogherini emellett tudatta: dolgoznak az uniós szankciók szigorításán, hogy kiegészítsék az ENSZ korlátozásait.

A főképviselő hangsúlyozza: a nemzetközi közösség minden eddigi provokációt önmérséklettel fogadott, "és ennek folytatódnia kell"; erőteljesebb gazdasági és diplomáciai eszközökkel el kell érni, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése politikai úton valósuljon meg.

Oroszország is összevonta a szemöldökét

Oroszország határozottan elítéli a legújabb észak-koreai rakétakísérletet, mert Phenjan provokatív lépései a feszültség további növekedéséhez vezetnek a Koreai-félszigeten - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

"Úgy véljük, hogy az elutasító álláspont ilyen egyértelmű kifejezése a legkonkrétabb dolog, amelyet jelenleg meg lehet tenni" - fogalmazott Peszkov. "Figyelembe véve azt, hogy hogyan fogadták el az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi, a KNDK-ra vonatkozó határozatát, határozottan kijelenthető, hogy sok tekintetben ez az egyetlen álláspont, amely egyesíti a Biztonsági Tanács összes állandó ragját: az efféle provokatív lépések elutasítása" - tette hozzá.

A helyzet fokozódik

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén is kilőtt egy ballisztikus rakétát, amely ugyancsak átrepült Japán felett, majd a Csendes-óceánba csapódott, néhány nappal később pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

Phenjan pénteken újabb ballisztikus rakétát indított, amely 3700 kilométeres távolságot tett meg. A kísérlet az észak-koreai hadsereg néhány nappal azután hajtotta végre, hogy a BT elfogadta sorozatban nyolcadik büntetőintézkedési csomagját, amivel rá akarja venni Észak-Koreát a nukleáris- és rakétaprogramjának feladására.

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök pénteken telefonon beszélt francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal. Szavai szerint az orosz vezető "ugyancsak tanácskozni fog a Biztonsági Tanács állandó tagjaival". Az ENSZ BT-nek Oroszország és Franciaország mellett állandó tagja még az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kína is.

Putyin hadgyakorlaton

A szóvivő bejelentette, hogy hétfőn Putyin egy harcálláspontról megtekinti a Zapad-2017 orosz-fehérorosz hadgyakorlatnak a Leningrádi megyében folytatott műveleteit. Szavai szerint az elnöki látogatás nem áll összefüggésben a katonai manőverekkel kapcsolatos nyugati aggályokkal. "Putyin mindig felkeresi (az ilyen hadgyakorlatokat) főparancsnoki minőségében" - mondta Peszkov.

A hét napig tartó Zapad-2017 csütörtökön vette kezdetét. Az orosz védelmi minisztérium által védelmi és terrorelhárító jellegűnek mondott hadgyakorlaton mintegy 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és Pszkovi megyében. Moszkva mintegy 5,5 ezer, Minszk pedig mintegy 7,2 ezer katonát mozgósított.

NATO-országok szakpolitikusai szerint azonban Oroszország az általa közölt adatoknál jóval nagyobb haderőt, több mint 100 ezer katonát vezényel a hadgyakorlatra.