EU: kakaóvaj nélkül is csoki a csoki

Helytelenül járnak el azok az országok, amelyek csak "csokoládépótló" néven engedélyezik azon csokoládék forgalmazását, amelyek kakaóvaj mellett az annál jóval olcsóbb növényi zsiradékot is tartalmaznak - döntött az Európai Bíróság.
NAPI Online, 2003. január 20. hétfő, 09:45
Fotó:

Az Európai Unió területén csokoládé néven lehet forgalmazni minden olyan édességterméket, amely bizonyos mértékű növényi zsiradékot tartalmaz - írja az euro.hu. A bíróság döntése szerint Spanyolország és Olaszország törvénytelenül cselekedett, mikor egyes külföldi forgalmazókat arra kényszerített, hogy “csokoládépótlóként" címkézze és forgalmazza termékét.

A mostani ítélet Európa 30 éve tartó csokoládéháborújának vet véget. Az édesség körül kialakult keserű vita 1973-ban kezdődött, mikor Nagy-Britannia, Dánia és Írország csatlakozott az EU-hoz. A britek és a dánok nem fogadták el azt az előírást, miszerint csak a kakaóvajtartalmú készítmény nevezhető csokoládénak, s ragaszkodtak ahhoz, hogy a kakaóvaj nélküli termékeiket is csokoládéként hozhassák forgalomba az EU területén.

Úgy tűnt, a harc 2000-ben véget ér, ekkor az Európai Parlament az “új EU-tagoknak" adott igazat, s úgy döntött: minden csokoládé ezen a néven forgalmazható. Fontos feltételként szabta meg ugyanakkor, hogy a növényi zsiradék és tejtartalom mértékét fel kell tüntetni a címkén. A parlamenti döntés spanyol és olasz részről ellenállásba ütközött, ám a bírósági ítélet már kötelező érvényű.

HOZZÁSZÓLÁSOK