Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány intézkedései, amelyekkel igyekszik a víz felszíne felett tartani a süllyedő gazdaságot, továbbá a kormányzó pártok népszerűségének erodálódása csökkentik az esélyét annak, hogy Magyarország megkösse a nemzetközi szervezetekkel a segélycsomagról szóló megállapodást - idézi a Bloomberg az Eurasia Group kutató- és tanácsadóközpont megállapítását. A hamarosan kezdődő tárgyalások ellenére a kormány továbbra is kitart szokatlan, nem konvencionális gazdaságpolitikája mellett, ami szembe be megy az egyeztetések lényegével és szellemével is - írja e-mailes emlékeztetőjében Mujtaba Rahman, a londoni agytröszt elemzője.

Magyarország a jövő kedden kezdi meg a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió delegációjával, miután a budapesti törvényhozás megváltoztatta a jegybanktörvény azon részeit, amelyek hét hónapra blokkolták a felek közti párbeszédet - emlékeztet a hírügynökség. Orbán Viktor miniszterelnök novemberben kért segítséget a nemzetközi közösségtől, miután az ország hitelbesorolását a bóvli kategóriába süllyesztették és a forint rekordmélységbe gyengült az euróval szemben.

Súlyosbított bizalomhiány

A pénzügyi tranzakciós adó kiterjesztése a jegybankra - amelyből a foglalkoztatásra rakodó közterhek enyhítéséhez remélnek forrást 2013-ban - veszélyezteti a költségvetés teljesítését, és fokozza a hosszú ideje fennálló bizalomhiányt a magyar kormány és a potenciális hitelezői között - hangsúlyozza Rahman.

A központi bank megadóztatásának terve újra kiélezte az ellentétet a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  vezetősége között. Simor András, az MNB elnöke illegálisnak minősítette a döntést, mivel az szerinte sérti a jegybank függetlenségét. Emellett az adó csak ideiglenes jövedelmet biztosít, miután 2013-ban veszteséget okoz a banknál, amint az államnak 2014-ben pótolnia kell - ismerteti a hátteret a Bloomberg.

Szorongatott Orbán

A forint idén 9,3 százalékkal erősödött az euróval szemben, mivel a befektetők bíznak benne, hogy Budapest végül megállapodásra jut a hitelezőkkel. Ezzel azonban csak ledolgozta a 2011 második felében elszenvedett 15 százalékos gyengülésének egy részét. Utóbbival a magyar deviza produkálta a világ legnagyobb árfolyam-zuhanását produkálta tavaly.

A nemzetközi hitelezők valószínűleg számos változtatás kérnek majd a pénzügyi tranzakciós adóban, a 2013-as költségvetésben, a személyi jövedelemadóban és felvetik az ingatlan-, illetve vagyonadó lehetőségét - véli Rahman. Orbán lehetőségei az engedményekre azonban nagyon korlátozottak, mivel közeledik a 2014-es országgyűlési választás, és a kormány népszerűsége hanyatlik.

Ez azt jelenti, hogy Budapest nem igazán elkötelezett a megállapodás megkötése mellett, kivéve, ha enélkül alig vagy egyáltalán nem lenne esélye a pénzügyi túlélésre - írja elemzésében Mujtaba Rahman.