Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán az ECB közölte, hogy az újabb hosszú távú programjában 800 bank vett részt és 529,5 milliárd eurót kölcsönöztek. Az intézkedésnek az lett volna a célja, hogy könnyítsen az európai bankokra nehezedő finanszírozási nyomáson, illetve az, hogy a bankrendszerbe injektált pénz a reálgazdaságig is eljusson és a vállalatok könnyebben jussanak hitlehez. Hétfőn a Reuters szerint José Manuel González-Páramo, az ECB igazgatóságának tagja arról beszélt, hogy vannak arra utaló jelek, hogy a bankok az LTRO-ból származó forrásokat hitelezésre fordítják.

A pénzintézetek összességében márt több mint ezer milliárd eurónyi forráshoz jutottak az ECB-től 1 százalékos kamaton a decemberben és februárban meghirdetett hároméves hosszú távú újrafinanszírozási program (LTRO) keretében.

Csütörtök este az ECB egynapos betéti állománya szintén rekordra, 776,9 milliárd euróra emelkedett az FT szerint. A decemberi LTRO program elindítása után az év végére 450 milliárd eurót tett ki az ECB-nél parkoltatott pénz.

Biztonsági játékot játszanak a bankok?

Ez annyit jelent egyesek szerint, hogy a bankok biztonsági játékot játszanak a piaci bizonytalanságok miatt, tekintettel arra, hogy az egynapos betétekre 0,25 százalékos kamatot kaphatnak. A bankok a forrást arra használhatják fel, amire akarják. Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy ekkora mennyiségű pénz gyors átcsoportosítására képtelenek a bankok.

Az FT ugyanakkor megjegyzi, hogy az ECB első hároméves hitelprogramja javított a piaci hangulaton, hiszen a bankok az adósságok újrafinanszírozására használták a forrást.

Elemzők szerint a programban legintenzívebben a spanyol és olasz pénzintézetek vettek részt, az LTRO-t szuverén kötvények vásárlására is felhasználták. A két ország a legfrissebb adatok alapján összesen 50 milliárddal növelte az állampapírállományát januárban.

A decemberi LTRO meghirdetését követően, amelynek során 523 bank 489 milliárd eurónyi forráshoz jutott, mind az olasz, mind a spanyol hozamok jelentősen csökkentek. Az olasz 10 éves kötvényeké - amelyek már a fenntarthatatlannak vélt 7 százalékos szint felett jártak tavaly év végén - mostanra 4,95 százalékig mérséklődtek.

A cél: elvágni a köldökzsinórt?

A Wall Street Journal (WSJ) - a lap szintén az ECB likviditáskönnyítő programjáról írt - az európai nagybankok közül a Barclayst, a Lloyds Bankig Groupot, a Credit Agricole-t és a KBC Groupot emelte ki, amelyek a spanyol, portugál, görög és ír leányaikon keresztül eurómilliárdokat vettek fel az ECB-től a hároméves program keretében. A cél, hogy az ezekben az országokban lévő bankjaikat pénzügyileg saját lábukra állítsák, ezzel védve az anyabankokat a válság tovagyűrűző hatásaitól, vagy könnyebbé téve a leányok leválasztását abban az esetben, ha az említett országok közül valamelyik elhagyná az eurózónát - véli a WSJ.

A Barclays a spanyol leánya számára 6,2 milliárd, míg a portugál leányának 2 milliárd eurónyi forrást juttatott a lap szerint. A belga KBC mintegy 3 milliárd euróhoz jutott a decemberi program keretében az ír leányán keresztül, a múlt héten pedig további 5 milliárd eurót vett fel az ECB-től, de nem közölte, hogy melyik leánya számára. A Lloyds 13,7 milliárd eurónyi (18 milliárd dollár) forráshoz jutott az LTRO keretében egy vagy több - feltehetően ír, spanyol, holland - leányán keresztül.

A Crédit Agricole az ECB-forrásokat arra használta - legalábbis vélhetően a források egy részét -, hogy csökkentse a kitettségét a bajba jutott görög leányvállalata, az Emporiki felé. A decemberi LTRO program keretében az Emporiki 1,8 milliárd eurónyi forrást vett igénybe, amellyel a Crédit Agricole 5,5 milliárd euróra csökkentette a kitettségét a leánnyal szemben. A múlt heti likviditáskönnyítő program keretéből viszont nem ismert az igénybe vett összeg a WSJ szerint.