Euró helyett parmezánt is elfogadnak egyes olasz bankok

Elfogyott a pénzed, sebaj, sajttal is fizethetsz! - hirdeti hitelakcióját a közép-olaszországi Emilia Romagna egyik pénzintézete. Külön páncéltermet is építettek az értékes vagyontárgy tárolására - írja az MTI.
NAPI, 2010. szeptember 18. szombat, 12:20
Fotó:

Parmezán sajtot is elfogadnak fizetési eszközként az olasz bankok. Természetesen nem akármilyen sajtról van szó: a terület védett eredetű és tipikus termékét fogadják el fizetőeszközként, az egész világon a made in Italy márkanevet jelképező Parmigiano Reggianót. Euró helyett a Credem bank a parmezánt is szívesen fogadja, nem darabban, nem reszelve, hanem hatalmas sajtkarikában.

A Parmigiano Reggiano formájának átmérője 35-45 centiméter között mozog, súlya 24-40 kilogramm, értéke pedig megközelíti a 300 eurót. A parmezánban való befektetés csak részben számít újdonságnak, a nemzetközi bankok széfjeiben értékes whisky, bor, cukor és kakaó is sorakozik. Ráadásul a Credem az Emilia Romagnában dolgozó 355 állattenyésztő és tejtermelő pénzintézeteként működik.


A sajtból lett hitelakció akkora sikerre talált, hogy a banknak bővíteni kellett páncéltermeit: a Credem Modena és Reggio városa között két külön bunkerraktárat építetett, ahol festmények és ékszerek helyett sajtkarikák érlelődnek az ehhez megfelelő hőmérsékleten.

Összesen 440 ezer darab parmezánformát tud a bank tárolni. A sajt 24 hónap alatt érik meg: ezután, ha a termelő visszafizeti tartozását, a sajtot visszakapja, ha nem tud törleszteni, akkor a sajtot a bank értékesíti. Jelenleg a Credemnél 132 millió értékben sorakozik parmezán.


Azt, hogy kincsről van szó, jól bizonyítja, hogy a sajt-széfbe már be is törtek. Tolvajok lyukat fúrtak a bunker falán és 570 parmezánt vittek el kamionokkal. A rendőrség gyorsan a sajttolvajok nyomába ért, igaz a parmezánon még a fekete piacon sem tudtak volna túladni. A bankjegyekhez hasonlóan a parmezánformákat is megszámozzák.

HOZZÁSZÓLÁSOK