Euróárfolyam: véget vetnének az "irracionális" kilengéseknek

Francois Hollande védené az euró árfolyamát a túlzott kilengésektől.
MTI-Eco, 2013. február 5. kedd, 14:05
Fotó: Napi.hu

Francois Hollande francia köztársasági elnök arra szólította fel az euróövezetet kedden Strasbourgban az Európai Parlamentben (EP), hogy óvja meg a közös fizetőeszköz árfolyamát az "irracionális" kilengésektől.

Hollande szerint az euró árfolyamának alakulása aláássa az euróövezet számos országában, így Franciaországban a versenyképesség javítása érdekében megvalósított reformokat.

Az euró jelenlegi árfolyama 1,35 amerikai dollár, ami általános megítélés szerint túl magas, és rontja az euróövezet exportképességét.
"Nem engedhetjük, hogy az árfolyam a pénzpiacok kénye-kedve szerint ingadozzon" - fogalmazott a szocialista politikus.

Hollande szerint az euróövezetnek ki kell alakítania saját árfolyampolitikáját, ellenkező esetben alkalmasint olyan árfolyamokkal kénytelen szembesülni, amelyek nem tükrözik a gazdaság tényleges állapotát. Az Európai Központi Bank (ECB) függetlenségét meg kell őrizni, ugyanakkor az európai gazdasági érdekeket jobban védelmező monetáris rendszerre van szükség - mondta Hollande anélkül, hogy részletesen kifejtette volna, milyen reformokra gondol.

Ami a csütörtök-pénteki brüsszeli rendkívüli EU-csúcs várható fő témáját, a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetés ügyét illeti, Francois Hollande óvott attól, hogy túlságosan nagyot nyessenek le a kiadások eddigi szintjéből. "Ésszerű kompromisszum" szükségességét hangoztatta, és megjegyezte, hogy a fejletlenebb régiók felzárkóztatását szolgáló kohéziós forrásoknak "kielégítő mértékben" rendelkezésre kell állniuk. Védelmébe vette a Franciaország szemszögéből különösen jelentős mezőgazdasági támogatási keretet is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.05 15:08

@USE: Sajnos ilyen ez a világ : "..amit szabd Jupiternek ,nem szabad a Kis ökörnek.."

..ezen kell változtatni ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.05 14:59

A templomos-lovagok nagy terelő szavai:
"rontaná az euróövezet exportképességét"

Már a freudi nevezett elszólás is benne van: euróövezeti.
A többi - mint pl. mi nem euróövezeti tagok - ismét felejtősek.
A gyarmatok nem arra valók, hogy foglalkozzanak felemelkedésükért.
Nevezzük meg az exportképességű országokat az unión belül:
Németország, Anglia (jog szerint nem is lehetne uniós), Franciaország, Skandinávia...

Micsoda gépezet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.02.05 14:47

Francois Hollande védené az euró árfolyamát a túlzott kilengésektől...

..de akkor a spekulánsok nem tudnak majd kaszálni ...,például Londonban...ugyanis ők adják a devizakereskedelem 60%-át..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html