Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Francois Hollande francia köztársasági elnök arra szólította fel az euróövezetet kedden Strasbourgban az Európai Parlamentben (EP), hogy óvja meg a közös fizetőeszköz árfolyamát az "irracionális" kilengésektől.

Hollande szerint az euró árfolyamának alakulása aláássa az euróövezet számos országában, így Franciaországban a versenyképesség javítása érdekében megvalósított reformokat.

Az euró jelenlegi árfolyama 1,35 amerikai dollár, ami általános megítélés szerint túl magas, és rontja az euróövezet exportképességét.
"Nem engedhetjük, hogy az árfolyam a pénzpiacok kénye-kedve szerint ingadozzon" - fogalmazott a szocialista politikus.

Hollande szerint az euróövezetnek ki kell alakítania saját árfolyampolitikáját, ellenkező esetben alkalmasint olyan árfolyamokkal kénytelen szembesülni, amelyek nem tükrözik a gazdaság tényleges állapotát. Az Európai Központi Bank (ECB) függetlenségét meg kell őrizni, ugyanakkor az európai gazdasági érdekeket jobban védelmező monetáris rendszerre van szükség - mondta Hollande anélkül, hogy részletesen kifejtette volna, milyen reformokra gondol.

Ami a csütörtök-pénteki brüsszeli rendkívüli EU-csúcs várható fő témáját, a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetés ügyét illeti, Francois Hollande óvott attól, hogy túlságosan nagyot nyessenek le a kiadások eddigi szintjéből. "Ésszerű kompromisszum" szükségességét hangoztatta, és megjegyezte, hogy a fejletlenebb régiók felzárkóztatását szolgáló kohéziós forrásoknak "kielégítő mértékben" rendelkezésre kell állniuk. Védelmébe vette a Franciaország szemszögéből különösen jelentős mezőgazdasági támogatási keretet is.