Euróérméket vonhatnak be?

Az 1 és a 2 eurócentes érmék kivezetése, valamint olcsóbb összetételben a további gyártása is a lehetséges forgatókönyvek között van az Európai Bizottság által kedden elfogadott közlemény szerint - írta a BruxInfo.
NAPI, 2013. május 15. szerda, 08:42
Fotó: Napi.hu

1,4 milliárd eurós veszteséget okozott 2002 óta az eurózóna tagállamainak a mintegy 46 milliárd darab 1 és 2 eurócentes érme azok névértéke és az előállítási költségek közötti különbségből fakadóan - állapította meg az Európai Bizottság abban a közleményében, amelyben a legkisebb értékű eurócentek jövőjéről vázolt fel lehetséges forgatókönyveket. A közleményt, illetve az ezt megelőző bizottsági vizsgálat végrehajtását az Európai Parlament és a Tanács kérte a testülettől azt követően, hogy egyre több panasz érkezett az 1 és 2 centes érmékkel összefüggésben.

A Bizottság a BruxInfo beszámolója szerint megállapította, hogy a lakosság alapvetően nem támogatná az 1 és a 2 eurócentes érmék bevonását, mert attól tart, hogy ez az árak emelkedéséhez vezetne. Ezzel ellentétben viszont nem is nagyon használják az emberek fizetéskor ezeket az érméket, hiszen értéktelennek tartják őket. Utóbbi miatt viszont eltűnőben vannak az 1 és 2 centesek a pénzforgalomból, ami újabb és újabb érmék verését teszi szükségessé. Dacára annak, hogy a forgalomban lévő euró és centérmék fele 1 és 2 centes. 2002 óta közel 46 milliárd 1 és 2 centes érmét bocsátottak ki a tagállamok. Ebből az ördögi körből szeretne valahogy kitörni az Európai Unió, és ennek érdekében négy forgatókönyvet tárt a döntéshozó intézmények elé.

Az első lehetséges opció, hogy minden változatlanul marad, azaz a tagországok ugyanolyan jogszabályok mentén, ugyanúgy folytatják a pénzverést, mint eddig. A másik lehetőség, hogy az Európai Unió tagországai olcsóbb anyagösszetételben folytatják az eurócentek kibocsátását ugyanilyen mennyiségben, így minimalizálni lehetne a kibocsátásból származó veszteségeket.

A harmadik forgatókönyv szerint meghatározott, de rövid időn belül ki kellene vonni a forgalomból az 1 és 2 centeseket. A negyedik opció pedig arról szólna, hogy az érmék gyártása leállna, de érvényben maradnának az 1 és 2 centesek, legalábbis a vásárláskor arra lehetne használni, hogy a kerekített végösszegeket ki lehessen fizetni. Az eddig is tapasztalt csökkenő forgalom pedig előbb-utóbb azt eredményezné, hogy az érmék eltűnnek a piacról.

Az Európai Bizottság a nyilvános konzultáció után a közlemény alapján a Tanáccsal és az Európai Parlamenttel is tárgyalásokat kezd, majd ha körvonalazódik egy mindenki által elfogadható megoldás, jogszabályi javaslatot is kezdeményez az ügyben - írta a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK