Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Euróban denominált 10 éves futamidejű kötvényeket készül piacra dobni Bukarest 1-1,5 milliárd euró értékben, a kibocsátás lebonyolítására a Citi, a HSBC a Deutsche Bank és a Societe Generale kaphat megbízást - állítják helyi banki források.

A román cds-felár 180 bázispont körül stagnál ami bizakodásra ad okot Bukarestnek, hogy még az IMF újabb felülvizsgálata előtt sikerül 4 százalékos hozam alatt értékesíteni a papírokat. A Nemzetközi Valutaalap ugyanis június végéig adott haladékot a kormánynak, hogy súlyos elmaradásait behozza azaz csökkentse az önkormányzati adósságállományt és privatizálja vagy átszervezze a jelentős veszteségeket termelő állami vállalatokat. A határidő közeledtével azonban egyre bizonyosabbá válik, hogy a Ponta kormány nem tud eleget tenni a követeléseknek, így elképzelhető, hogy a még 2011-ben megkötött, eredetileg két évre szóló szerződést nem sikerül lezárni ami drasztikus hozamemelkedéshez vezethet.

A hivatalos adatok szerint az 2012. december végén az önkormányzatok összesített, 90 napot meghaladó tartozásai 840 millió lejt (egy euró 4,35 lej) összesítettek, alig egy hónappal később 2013. január végén ez az összeg több mint 300 millió lejjel 1,18 milliárd lejre nőtt. Időközben kudarcba fulladt a vasúttársaság áruszállító részlegének privatizálása és érdeklődés hiányában a román posta értékesítése sem járt sikerrel. Bukarestnek tehát mihamarabb lépni kellene, hogy még azelőtt piacra dobja adósságpapírjait, hogy a nehezen megszerzett befektetői bizalom kártyavárként omoljon össze. Bukarest ugyanakkor abban is bízik, hogy a szerdai brüsszeli ajánlás, mely szerint az ország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól növeli majd a papírok iránti keresletet.

Románia február közepén lépet ki utoljára a nemzetközi porondra, amikor 1,5 milliárd dollár értékben adott el 10 éves lejáratú devizakötvényt a román államkincstár meglepően alacsony, 4,5 százalékos átlagos hozam mellett. A befektetők Bukarest az IMF-fel ápolt jó kapcsolatát, valamint a kormány stabil és kiszámítható politikáját díjazták - mondta akkor Victor Ponta miniszterelnök utalva arra, hogy az azonos lejáratú kötvények egy évvel korábban még 6,45 százalékos kamattal keltek el. Magyarország az azonos lejáratú papírokat 5,375 százalékos fix hozammal tudta értékesíteni. Romániának a válság kirobbanása óta - az IMF hitel ellenére sem sikerült kitolnia adósságállományának határidejét, a hitelek 55 százaléka rövid és középtávú adósság amely kamata csak idén 12 milliárd lejre rúg. Tavaly a román pénzügyminisztérium 2,25 milliárd dollár és közel azonos mennyiségű eurókötvényt értékesített a nemzetközi piacokon, az ország devizatartaléka becslések szerint 5,5 milliárd eurót összesít.