Még mindig gödörben az euróövezeti feldolgozóipar

Ismét zsugorodott az euróövezet magánszektorának teljesítménye januárban, de bizakodásra ad okot, hogy a visszaesés 2019 áprilisa óta a legkisebb volt - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. február 3. hétfő, 11:20
Fotó: Shutterstock

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató hétfőn azt közölte, hogy az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 47,9 pontra, tavaly április óta legmagasabb szintre emelkedett a decemberi 46,3 pontról. Elemzők 47,8 pontra számítottak januárra. A januári mutató már a tizedkettedik egymást követő hónapban állt a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt.

A januári felmérés során nyolc országot vizsgáltak. A legjobb teljesítményt a görög feldolgozóipar nyújtotta 54,4 pontos BMI-vel, ami öthavi csúcsnak felel meg. Az írországi feldolgozóipari BMI kilenchavi csúcsra került, 51,4 ponttal, a francia mutató pedig kéthavi csúcson állt 51,1 ponttal.

A többi öt vizsgált országban a januári feldolgozóipari termelés zsugorodott, de a csökkenés kisebb volt decemberhez viszonyítva.

A holland mutató 49,9 pont (3 havi csúcs), az osztrák 49,2 pont (9 havi csúcs), az olasz 48,9 pont (8 havi csúcs), a spanyol 48,5 pont (5 havi csúcs), a német feldolgozóipari BMI pedig 45,3 pont lett, ez 11 havi csúcsot jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK