A Markit beszerzési menedzserek körében végzett felmérésének előzetes adatai alapján az euróövezetben februárban már sorban a negyedik hónapban gyengült a gazdasági aktivitás, bár az előző havinál kisebb mértékben. A járványvédelmi intézkedések elsősorban a szolgáltatóipari ágazatok teljesítményét vetették vissza, miközben a feldolgozóipari ágazatok teljesítménye a várakozásokon felüli mértékben javult.

A kompozit beszerzésimenedzser-index értéke februárban 48,1 pontra javult a januári 47,8 pontról. A bmi 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a csökkenését jelzi, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését.

Az euróövezeti kompozit BMI értéke februárban már sorban a negyedik hónapja tartózkodik az 50 pontos határ alatt a tagországokban az év utolsó hónapjaiban ismét életbe léptetett járványvédelmi korlátozások miatt. Az index mindenkori legalacsonyabb értékét a járvány első hullámának visszaszorítására életbe léptetett korlátozások idején, tavaly áprilisban érte el, 13,6 ponton.

A kompozit index összetevői közül a szolgáltatóipari romlott februárban, a feldolgozóipari pedig nem várt mértékben javult. A járványvédelmi korlátozások ugyanis elsősorban a személyes érintkezést feltételező szolgáltatóipari ágazatokat sújtják, miközben a feldolgozóipar jobban képesnek bizonyult termelési folyamatait a megváltozott feltételekhez igazítani.

A szolgáltatóipari bmi februárban 44,7 pontra, három hónapja a legalacsonyabbra csökkent a januári 45,4 pontról, a feldolgozóipari viszont BMI 57,7 pontra, 36 havi csúcsra emelkedett a januári 54,8 pontról.

A felmérés a szolgáltatóiparban és a feldolgozóiparban is a helyzet várakozásokkal homlokegyenest ellenkező alakulását mutatta ki. A szolgáltatóiparban ugyanis szakértők a teljesítményromlás mértékének a csökkenését jelző, az előző havinál magasabb értéket, 45,9 pontot vártak februárra, a feldolgozóipariban viszont a teljesítménynövekedés mértékének a lassulását, kisebb értéket, 54,3 pontot.

A felmérés alapján az első negyedévben GDP-csökkenésre lehet számítani az euróövezetben, de a feldolgozóipari jó teljesítményének köszönhetően lényegesen kisebbre annál, amire tavaly az év első felében a járványvédelmi korlátozások miatt került sor. Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza megjegyezte egyúttal, hogy az oltóanyag elérhetővé válásának köszönhetően erőteljesen javult az üzleti bizalom a vállalkozások körében és ez alapján már joggal feltételezhető, hogy mihelyt a széleskörű oltásoknak köszönhetően a szolgáltatóiparban is megindul a teljesítmény javulása, az év második felében már lendületes GDP-növekedésre lehet számítani az euróövezetben.