Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint novemberben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke hat hónapja a legalacsonyabb, 45,1 pont lett a végleges októberi 50 pont után.

A kompozit indexre a ténylegesnél némileg magasabb értéket, 45,8 pontot vártak novemberre gazdasági elemzők.

A kompozit index idei eddigi mélypontja áprilisban volt, 13,6 ponttal, ami a koronavírus-járvány terjedésével és az euróövezet gazdaságának ideiglenes leállításával függött össze. A kompozit index januárban 51,3 ponton állt.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását jelzi.

Novemberben a szolgáltatóipari index hathavi mélypontra, 41,3 pontra esett az októberi 46,9 pontról. A feldolgozóipari index háromhavi mélypontra került a még növekedést jelző 53,6 ponttal az októberi 54,8 pontról. Szakértők a szolgáltatóipari BMI-re magasabb, de szintén zsugorodást jelző 42,5 pontot vártak, a feldolgozóiparira pedig gyengébb számmal, 53,1 ponttal számoltak.

A magyarországi BMI adat 50,1 pont lett november elején, ami minimális növekedést jelez előre.

A Markit végleges adatokat és részleteket december 3-án közöl.