Csökkent az EU-s ipari termelés

Csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves bázison egyaránt mind az euróövezetben, mind az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált jelentése alapján. A magyar ipari termelés az EU 28 tagállamából a hatodik legnagyobb éves növekedést érte el áprilisban.
Szabó Dániel, 2019. június 13. csütörtök, 13:20
Fotó: Pixabay

Az idén áprilisban márciushoz képest szezonális kiigazítással 0,5 százalékkal mérséklődött az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában, és 0,7 százalékkal csökkent az Európai Unió 28 tagállamában. Márciusban az előző havihoz képest az euróövezetben 0,4 százalék, az EU-ban 0,2 százalék volt a csökkenés - írja összefoglalójában az MTI.

Éves bázison az euróövezetben 0,4 százalékkal, az EU-ban 0,1 százalékkal zsugorodott az ipari termelés az idén áprilisban. Márciusban az euróövezetben 0,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés, az EU-ban viszont 0,4 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb havi csökkenést az Egyesült Királyságban regisztrálták áprilisban, 2,7 százalékosat. Lettországban 2,0 százalékkal esett az ipari termelés áprilisban az előző havihoz képest. Írországban 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban az előző havihoz képest, Portugáliában 2,9 százalékkal, Finnországban 2,2 százalékkal, Luxembourgban pedig 2,1 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb éves csökkenés a németországi ipari termelésben következett be áprilisban, 3,4 százalékos. Hollandiában 2,7 százalék, Lettországban és az Egyesült Királyságban pedig egyaránt 2,4 százalék volt az ipari termelés éves csökkenése áprilisban.

Az ipari termelés legnagyobb éves növekedését sorrendben Litvániában (13,8 százalék), Írországban (6,9 százalék), Lengyelországban (6,6 százalék), Finnországban (6,5 százalék), Szlovákiában (6,4 százalék) és Magyarországon (6,0 százalék) regisztrálták áprilisban.

HOZZÁSZÓLÁSOK