Európa a túléléséért küzd

Alig egy hónap maradt az európai parlamenti választásokig, amely egyelőre nem igazán keltette fel a választóközönség érdeklődését. Szemben a várakozásokkal, nem biztos, hogy a szavazás az euroszkeptikus pártok előretörését hozza - vannak olyan országok, ahol ilyen induló nincs is.
Napi.hu, 2014. április 26. szombat, 09:01
Fotó: Reuters

Nem mondhatni, hogy dübörögnének a kampányok az Európai Unió tagországaiban a közösség parlamentjének egy hónap múlva esedékes választása előtt. Inkább csak nyöszörgést hallani, amit a közönség méla érdektelensége kísér - állapítja meg a BBC uniós szakírója, Gavin Hewitt. Nagyobb lesz a zaj a brüsszeli vezetői posztok elosztása körül, miután teljesen nyílt a legfontosabb döntéshozói tisztségek megszerzéséért folyó harc.

A tagországok vezető pártjai várhatóan belpolitikai üzenetekkel bombázzák majd a választókat, például adókedvezményeket és új állami kiadásokat ígérnek, amelyekért a brüsszeli porondon kívánnak majd harcolni. Nem az ilyen konkrét kérdések lesznek azonban a szavazás fő témái, hanem az Európa-projekt maga. Az emberek ezzel kapcsolatos véleményüknek adnak majd hangot a május végi választáson. Nem az uniós szabályok, intézkedések részletei kerülnek terítékre, hanem a közös Európa eszméje.

Van-e jövője?

Ez lesz az első választás a 2008-2009-es pénzügyi világválság, illetve a 2010-1013-as európai adósságválság pusztítása óta. Az elmúlt években megjelent közvélemény-kutatások egy irányba mutattak: az európaiak széles rétegei vesztették el a közös uniós projekttel kapcsolatos illúzióikat. Nekik lehetőségük lesz az elmúlt időszakban feltűnt jobb- és baloldali elitellenes politikai erőkre szavazni. Ezek egy része csak nacionalista, de vannak köztük extremisták is. Közös bennük, hogy népszerűségüket euroszkeptikus politikájuknak és bevándorló-, illetve esetenként kisebbségellenességüknek köszönhetik.

Az elmúlt hónapok hoztak néhány jó hírt. A görög államkötvényeket elkapkodták a piaci befektetők, a közös európai valutarendszer széthullásáról már senki sem beszél. Ugyanakkor 26 millió embernek továbbra sincs munkája, a béreket és a nyugdíjakat számos országban megnyesegették, az államadósság szinte minden országban nő. A fő kérdés tehát gazdasági oldalról megfogalmazva így hangzik: van-e jövője a közös Európának lassú gazdasági növekedés esetén?

Lesz-e legitimitása?

A gazdasági válságokat általában politikai felfordulás követi, ám az európai választók az elmúlt évek sokkjai ellenére a főáramba tartozó pártokat fogják támogatni - véli Niall Ferguson brit történész. Ezzel csak az a bibi, hogy az Európa-projekt most a legitimációjáért harcol. Ha az európai parlamenti választásokon a korábbiaknál is kisebb lesz a részvétel, az aláássa a parlament és általában európai intézmények legitimitását. Ugyanez a helyzet azzal, ha az európai elit ellen fellépő pártok 25 százalék feletti támogatást értnek el. Az átlagos uniós részvételi arány egyébként 2009-ben 43 százalék volt.

Szinte biztos, hogy Franciaországban rengeteg tiltakozó szavazatot gyűjt be a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Front. Ez a párt versenyben van az első helyért a jobbközép UMP-vel. A franciák a magas munkanélküliség és a halvány növekedés miatt fordulhatnak az elitellenes politikai erő felé.

Olaszországban az új kormányfő, Matteo Renzi még élvezi a megválasztását követő mézesheteket, így szavazókat csábíthat el a humorista Beppe Grillo politikai mozgalmától. Görögországban egy új Európa-párti alakulat egyre jobban fut, és elszívhatja a legnagyobb ellenzéki párt, a radikális baloldali Sziriza támogatóinak egy rését. Hollandiában a legerősebb euroszkeptikus párt népszerűsége csökkent, miután támogatói rasszista kirohanását megörökítő videó jelent meg a médiában. Nagy-Britanniában a függetlenségi pártnak (Ukip) számot kell adnia arról, hogyan osztaná el az uniós támogatásokat. Spanyolországban és Portugáliában nincs euroszkeptikus párt.

Bíznak-e bennük?

Ha a protesztpártok nagyot kaszálnak, azaz 30 százalékos támogatást szereznek, várhatóan akkor is gondjaik lesznek azzal, hogy egységesen lépjenek fel az Európai Parlamentben. Populisták, támadók, extremisták lesznek, azaz továbbra is a politikacsinálás könnyebbik oldalát választják majd, de ellentéteik túl nagyok ahhoz, hogy simán áthidalhatnák azokat. Eközben az európai főáramba tartozó pártok könnyen összefoghatnak a fontos kérdések eldöntésben: erősíthetik az európai integrációt és az európai parlament befolyását is.

Az Európai Parlament kétségtelenül egyre fontosabb. A 751 fős parlament nemrégiben olyan kérdésekben döntött, mint a bankunió kiépítésének folytatása, a lobbicsoportok tevékenységének átláthatóbbá tétele és az új európai halászati alap felállítása. Hiába lényegesek azonban az ilyen kérdések, a májusi szavazás nyomán sokkal mélyebb kihívással néz szembe az európai társadalom. A demokrácia vizsgázik.

Az a kérdés, be tudják-e bizonyítani az uniós országokat kormányzó elitek, hogy nem saját érdekeiket követik, hanem azokét, akik megválasztották őket, hogy hűségesek meghirdetett ideáljaikhoz. Végleg elenyészhet-e a bizalom a vezetők és a vezetettek között - ez lehet a legfőbb tétje az új Európai Parlament működésének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.04.28 21:48

@lomb: "Azért furcsa, hogy mégis Magyarországot vádolják meg, támadják veszettül, pedig az ország lakóinak száma nincs 10 millió, (mi ez az ejrópai 500 millióhoz képest?) a gazdaságának a hozzájárulása az ejrópai gazdasághoz kb. 1%! MIÉRT...?"

Miért? mert nem szeretik a kártyaasztalnál azokat akik csalnak.
Az első orbi kormány tárgyalta le a csatlakozási szerződés 85%-át.
imádott vezéred nem tartja magára érvényesnek azt a szerződést, aminek a nagyját ő hozta tető alá. Azt kéri a" birodalom", hogy tartsuk be az írott szerződést. Mi a gondod pl. az egységesítésnek azon szándékával, hogy felmerült az egységes autópálya díj? Ja hogy akkor a csuti szélhámos nem tudja sarcolni a népet? Hát ne is tudja!
orbán állítólagosan jogvégzett ( jogásznak nem mondanám, ahhoz több kell), pontosan tudnia kellett, hogy a pálinkafőzésből gond lesz.
Adómentesen ebben az országban soha nem lehetett pálinkát főzni legálisan. Tudta, de mégis átverték a népléleknek kedves törvényt.
Aztán ha fizetni kell--nyugodj meg kell--akkor megkezdődik a nyomják krahácsot szisztéma. Ha kell az Eu a " birodalom" hozadékával, akkor kelljenek a szabályai is! Gondolom megunták, hogy ők állják a zenészt, orbi meg saját szórakozására és a kegyencek üdvére muzsikáltat...

"ország jelenlegi vezetése - esetleg - befolyásolni tudja az európai fejlődés irányát."

Erről csak annyit, hogy ne tedd magad nevetségessé. Habár te tudod...
A párttitkár Fiáról csak a bigott orbanisták hiszik, hogy számít valamit Brüsszelben. Láttam néhány fotót az ott megjelentekről. Úgy el álltak mellőle, mint a cigány a lopott ló mellől..Meg tudom érteni Őket.

Ui.:Nekem nincsen rettegni valóm a " birodalomtól", megtanultam használni az EU nyújtotta előnyöket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.04.28 11:11

@Abbe: Megértem félelmét, hogy az ország jelenlegi vezetése - esetleg - befolyásolni tudja az európai fejlődés irányát. A maga helyében - talán - én is rettegnék tőle.

Azért furcsa, hogy mégis Magyarországot vádolják meg, támadják veszettül, pedig az ország lakóinak száma nincs 10 millió, (mi ez az ejrópai 500 millióhoz képest?) a gazdaságának a hozzájárulása az ejrópai gazdasághoz kb. 1%! MIÉRT...? Miért...?
Azért, mert következetesen elutasítja a Birodalom eszméjét? Azért, mert azt vallja, hogy a helyi "önkormányzat" hatékonyabb lehet a birodalmi központ parancsuralmi rendszerénél?

Sajnálatos módon - minden erőfeszítés ellenére - nem biztos, hogy sikerül megakadályozni a Birodalom kiteljesedését. Most is láthatjuk, hogy a Birodalom építőinek mily "kapóra" jött az ukrán konfliktus! Ismét feltűnt a régi-új mumus, amely mumus "fenyegetésének" (dehogy akar ő fenyegetni!) árnyékában könnyebb az ellenkezőkkel a birodalom eszméjének óriásgombócát a torkokon leerőszakolni úgy, hogy a megerőszakoltak még meg is köszönjék azt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.04.28 10:55

@Blama: Kedves blamuci!

Mi történt? Csak nem beteg? Igazságot olvasok ki a hozzászólásából!

Úgy aggódom önért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.28 09:49

@Blama: Eredménye is van: négymillió szegény.

Szép.

..szerintem 2 millió van ,de az is sok ..,ez a 1950-2010 miatt van ,a szocializmus ,és a neoliber-globáltőkét kiszolgáló kapitalizmus miatt ,sok idő a 60 év ..,sok idő rendbe tenni ..,ráadásul 1 millió nem is akar változni ...,csak egy patrióta -kereszténydemokrata kapitalizmus csökkenti a szegénységet ,a polgárodosás ,a 60 év prolisodás -eladósodás után !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.28 09:14

@lomb: Narancsisztán lesz az ERŐ!

A narancsisztáni Vezérhajó hasít!

Narancsisztán a Legerősebb Ipari Hatalom lesz Európában!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html