Európa ereje még törékeny

José Manuel Barroso szerint ugyan már látszanak a gazdaság erőre kapásának első jelei, de Európa továbbra is erősen függ a kormányzati ösztönzésektől, az öreg kontinens kilátásai egyelőre bizonytalanok.
NAPI, 2009. augusztus 25. kedd, 16:42

Az európai fellendülés még nem kezdődött el - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki segítségéről biztosította a válság által mélyen sújtott országokat. A gazdasági válság hatásai még kézzelfoghatók és sok munka vár ránk - hangsúlyozta a litván elnökkel, Dalia Grybauskaitével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Néhány európai gazdaságban már látszanak a biztató jelek, de az általános fellendülés még nem kezdődött el - tette hozzá. Az eurót használó országok öt negyedévet követően kilábalhatnak a recesszióból, azonban - elemzők véleménye szerint - továbbra is erősen függnek a kormányzati ösztönzőprogramoktól. Barroso szerint a rekordmagasságokban járó munkanélküliség, illetve a alacsony hitelezési volumen miatt a félelmek még nem oszlottak el.

Még nem szabad hátradőlni és megnyugodni, a gazdaságok helyzete továbbra is volatilis és nemcsak Litvániában - mondta az EB-elnök a balti országról, melynek gazdasági teljesítménye a második negyedévben 22,4 százalékkal zuhant.

HOZZÁSZÓLÁSOK