A két legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Mark Rutte miniszterlenök liberális pártja felzárkózott a kampányban eddig magabiztosan vezető Szabadságpárt mellé a március 15-ei hollandiai választások előtt - tudósított a Bloomberg. (Képünk a hollandiai európai parlamenti választáson készült - a szerk.) Az utóbbi politikai erő élén Nyugat-Európa egyik kiemelkedő iszlámellenes, euroszkeptikus politikusa, Geert Wilders áll.

Az EenVandaag felmérése szerint a két párt 22-22 helyre számíthat a 150 fős parlamentben, míg a Kantar Public kutatása azt találta, hogy a Liberálisok 27, a Szabadságpárt 28 mandátumot szerezhet. Azt év elején még tizenkettő, egy hete még négy fős különbséget mértek a két párt között. Utoljára 20 hónapja álltak fej fej mellett.

Fordulat lehet

Rutte arról beszélt, hogy pártja megismételheti 2012-es szereplését, amikor 41 mandátumot szereztek, míg legnagyobb ellenfelüknek be kellett érnie tizenöttel. Hasonló véleményen vannak a politológusok is. Rutte öt évvel ezelőtt képes volt mobilizálni a kampány hajrájában azokat a jobb-közép szavazókat, aki mérlegelték, hogy a Liberálisok helyett inkább a kereszténydemokratákra vagy a Szabadságpártra adják a voksukat - emlékeztet Andre Krouwel politológus professzor.

Hangulatbarométer

Az idei európai választási sorozatban a holland szavazás az első, amely jelzést adhat arról, hogy kitart-e a populista erők tavalyi előretörése a nyugati demokráciákban. A német konzervatívok ezért nagyon figyelik, mi lesz az eredmény, úgy vélik, hogy a holland választói hangulat előre jelezheti, mi várható a szeptemberi németországi parlamenti választásokon.

Hollandiában egyébként rendkívül sok pártnak van esélye a parlamentbe jutásra, ezért csak koalíciós kormányzás képzelhető el. Wilders pártjával szinte egyetlen más politikai erő sem kíván összeállni, így hiába nyerne, szinte biztos, hogy nem kerülne hatalomra. A Liberálisok jelenlegi koalíciós partnerükre, a Munkáspártra, illetve a Kereszténydemokratákra számíthatnak elsősorban. Az előbbi pártnak 12, az utóbbinak 19 mandátumot jósolnak a közvélemény-kutatók.