Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU energetikai miniszterei azért találkoztak Brüsszelben, hogy megvitassák az ukrajnai események energiabiztonsági következményeit.

Nem aggódunk a rövidtávú európai ellátásbiztonság miatt, de aggaszt minket az ukrajnai gázellátás biztonsága. Úgy érezzük, hogy Ukrajnának egy piacnak kell maradnia. Ha Ukrajna felbomlik, ez hátrányos lesz a piac számára - mondta Oettinger.

Az orosz gázellátás fontos az EU-nak, mert Oroszországból jön az EU-ban felhasznált földgáz negyede, és az orosz import harmada Ukrajnán keresztül érkezik.

Oettinger magabiztosságát az indokolja, hogy a korábbi ukrán-orosz gázviták hatására az EU utasítására az évek során a tagállamokban növelték a felhalmozott gáztartalékokat, javult az infrastruktúra és diverzifikálták az ellátást. Az unió szorosan együttműködik Oroszországgal a gázbiztonság kérdésében, van figyelmeztetési rendszerük, és szükség szerint rendkívüli találkozókat is tudnak tartani. A biztos elmondta: "még nem kaptam egy telefonhívást se Oroszországból" a gázellátás megakadása miatt.

Az EU segítséget nyújt Ukrajnának, hogy az ki tudja fizetni 2 milliárd dolláros tartozását az orosz Gazprom gázszolgáltató cégnek. Oettinger szavai szerint az ukrán tartozás kiegyenlítése előkelő helyen van az Európai Bizottság által előkészített ukrán mentőcsomagon belül. Oettinger utalást tett rá, hogy az EU mellett már más államok is ajánlottak fel pénzt Ukrajnának (az Egyesült Államok kedden 1 milliárd dollárt), de az EU még akár arra is hajlandó lehet, hogy saját maga lássa el gázzal Ukrajnát. A hírek szerint az Európai Unió tisztségviselői szerdán véglegesítik majd az Ukrajnának nyújtandó segélycsomag pontos részleteit, hogy az EU vezetőinek csütörtöki találkozóján "ezzel már ne kelljen bajlódni".