Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európa-párti politikai erők győzelmével végződhet a holland választás - derül ki az exit pollokból. A legnagyobb vesztes az euroszkeptikus, bevándorlóellenes Szabadságpárt, a radikális baloldal nem tudott javítani két évvel ezelőtti pozícióján. A legtöbb szavazatot az előző miniszterelnök, Mark Ruttle jobbközép Néppártja (VVD) kapta, a második helyre a Diederik Samsom irányítása alatt álló Munkáspárt futott be. Az előbbi 41 helyre számíthat a 150 tagú parlamentben, az utóbbi ennél kettővel kevesebbre. A Szabadságpárt 24 helyett csak 13 képviselőt küldhet a törvényhozásba, a Szocialista Pártnak 15 helye maradt.

Ruttle Angela Merkel német kancellár politikájára hajazó programmal kampányolt: azt ígérte, hogy ha győznek, akkor leszorítják a költségvetési hiányt és infrastrukturális beruházásokkal élénkítik a gazdaságot. Samsom Francois Hollande francia államfő elképzeléseivel egyező ajánlatot vezetett elő, amely szerint munkahelyteremtő programok indításával harcolnának a válság ellen.

Németország győzött

Elemzők szerint a holland választási eredménye Németország pozícióit erősíti az európai válságkezelés módszereiről folytatott vitában, azaz a fegyelmezett gazdálkodás elvárása kapott hátszelet.

Nagy kérdés persze a kormányalakítás: a győztesek a kampány idején kizárták az együttműködést, pedig együtt sima többségük lenne, az előző kormány viszont azért bukott meg, mert a Szabadságpárt a költségvetési kiadások csökkentése miatt megvonta tőle a támogatását.

Dupla vagy semmi - semmi

A feltűnő szőke hajáról ismert szabadságpárti vezér Geert Wilders - aki évek óta a holland politika meghatározó figurája - ezen a szavazáson emelni akarta a tétet. Ismert iszlámellenességét már kevésnek tartotta, úgy gondolta, azzal kísértheti meg a választókat, ha azt ajánlja nekik: lépjenek ki az Európai Unióból. A pragmatikus hollandok azonban nem vették be a csalit, és a mérsékelt pártokra szavaztak - értékelte a választási eredményeket Matthew Price a BBC szakírója.

Úgy tűnik, az elmúlt nap az eurózóna mostanában igen ritka jó napjai közé tartozott. A német alkotmánybíróság elhárította az akadályt Németország részvétele elől az európai stabilitási rendszerben (ESM), nyilvánosságra került a tervezett bankunió szabályaira vonatkozó javaslat és egy kulcsfontosságú EU-tagország lakossága jelezte: részt akar venni egy a közös európai valután alapuló, működő rendszer kialakításában.