Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a kormányt, hogy terjessze ki az adókedvezményeket azokra a mezőkre, amelyek a Jamal-félszigeti cseppfolyósított gáz alapanyagát szállítják. A 20 millió dolláros, Novatek vezette lng-projekt, amelyben részt vesz a francia Total és a kínai vállalatóriás, a China National Petroleum Corp (CNPC) is, felmentést kapott az ásványkincs-kitermelési és a kiviteli adó megfizetése alól. Az államfő sürgette a hazai vállalatokat, hogy a diverzifikálás érdekében, amelyet a csökkenő európai kereslet tesz szükségessé, fejlesszék a tengeri gázkitermelést, illetve a gáz cseppfolyósítását. A banki szakértők az adókedvezmények kiterjesztését üdvözölték, különös tekintettel a jamali lelőhely közelében levő gidani esetében. Ez várhatóan már 2017-ben termelni fog, és 2020-ra mértéke eléri a 30 milliárd köbméter gázt és 1,2 millió tonna kondenzátumot.

Jelenleg Oroszország egyetlen cseppfolyósított gázt előállító, évi 10 millió tonna kapacitású üzeme Szahalin szigetén van, és a Gazprom vezette konzorcium üzemelteti, amelyben részt vesz a Royal Dutch Shell. Az lng-termelés felfuttatása érdekében a kormány 2014. január 1-el törvénymódosítással liberalizálja a termék exportját. Ez kulcsfontosságú a Jamal-projekt számára, amely a tervek szerint 2018-ban már 16,5 millió tonna cseppfolyósított gázt fog előállítani - írta az EurActiv. Az új szabályozás a Reuters szerint ugyanakkor súlyos csapás a Gazpromnak, amely jelenleg az orosz gáz exportálási jogának kizárólagos birtokosa. Az lng-kivitel első számú célpontja Ázsia, ezen belül is Kína, amelynek gázfogyasztása a szakértők szerint 2015-re eléri a 230 milliárd köbmétert. Az új üzletbe be akar szállni az ország legnagyobb olajvállalata, a Rosznyefty is, amely ennek érdekében megállapodott az ExxonMobillal egy 15 milliárd dollárba kerülő távolkeleti gázcseppfolyósító üzem üzem építésében.

Alekszandr Novak energiaügyi miniszter közölte, hogy várhatóan még az év vége előtt a Gazprom és a CNPC megkötik a gázszállítási szerződést. Ennek alapfeltételeiről már a múlt hónapban megállapodtak - de az árban, amiről több mint egy évtizede vitatkoznak, továbbra se jutottak megegyezésre.

Az olajfronton is jelentős fejlemények vannak. A napokban a Rosznyefty, a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajtermelője, amely az orosz olajtermelés közel 40 százalékát adja, megállapodott a kínai Sinopec-kel, hogy 10 év alatt 100 millió tonna olajat szállít Kínának, aminek 30 százalékáért Peking előre fizet. És ez csak egyike annak a 21 szerződésnek, amit Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pekingi látogatása során írtak alá - emelte ki a The Moscow Times. A Novatek pedig emlékeztetőt írt alá a CNPC-vel, amely szerint évi legalább 3 millió tonna lng-t ad el annak. Oroszország gázt eddig nem exportált gázt Kínába, és a Novatek megállapodás is egyelőre a levegőben lóg, hiszen az orosz törvények tervezett módosításának végrehajtásáig nincs joga külföldön értékesíteni termelését. Ennek ellenére az érdekelt felek optimisták, és bíznak abban, hogy az árban is meg fognak tudni egyezni, és még az idén létrejöhet a szerződés.

Kína 20 milliárd dollárt pumpál oroszországi projektekbe, elsősorban a szállítási infrastruktúrába 2020-ig, amikor a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke el fogja érni a 100 milliárd dollárt.