BUX
41516

Európa magával rántja a mélybe Amerikát?

Az amerikai pénzügyi hatóságok attól tartanak, hogy a nagy európai bankok az USA-ban lévő leányaikon keresztül exportálják az eurózóna adósságválságát az Újvilágba.

NAPI, 2011. augusztus 18. csütörtök, 09:11

A Fed New York-i kerületének vezetői attól tartanak, hogy az európai nagybankok amerikai leányvállalatain keresztül átszivárog az eurózóna adósságválsága az USA-ba, ezért vizsgálatot kezdtek az érintett pénzintézetek körül - jelentette a Wall Street Journal (WSJ) az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva. A New York-i Fed információkat kért a leánybankoktól arról, van-e elegendő, megbízható forrásuk napi működésük finanszírozására az USA-ban, és egyes bankcsoportokat felszólítottak, hogy fedjék fel amerikai szervezetük és tevékenységük struktúráját.

Az amerikai jegybank vezetőit erősen aggasztja az a lehetőség, hogy az európai nagybankok amerikai leányai finanszírozási nehézségekkel küszködnek. - mondta egy európai bankmenedzser, aki részt vett azon a tárgyaláson, amelyen a Fed a legnagyobb európai bankok amerikai leányvállalatainak első embereitől érdeklődött bankjaik forrásellátottságáról. A Fed nem kommentálta a WSJ értesüléseit.

Az amerikai jegybank bevonta vizsgálódásába a pénzügyi felügyeletet is, céljuk az, hogy kiderítsék, nem szivattyúznak-e át forrásokat leányvállalataikon keresztül az USA-ból Európába az anyagi nehézségekkel küszködő európai pénzintézetek. Ezzel egyidejűleg nyomást gyakorolnak a bankokra, hogy amerikai vállalkozásaikat tegyék saját tevékenységüket önállóan finanszírozó pénzintézetekké, amivel jobban elszigetelhetnék azokat anyabankjaik problémáitól.