Európa már a választásokra készül

Már nyilatkozhatnak az EU többi tagállamának Magyarországon élő polgárai, hogy az Európai Parlament (EP) tagjainak májusi választásán anyaországukban vagy Magyarországon kívánnak-e szavazni.
MTI, 2014. január 3. péntek, 07:46
Fotó: Napi.hu

A választást május 22-25. között bonyolítják le, a tagállamok azonban szabadon dönthetnek arról, hogy a rendelkezésre álló időszakban mely napon voksolnak. Magyarországon a választási eljárási törvény értelmében választás csak vasárnap tartható, ezért várhatóan május 25-én lesz a voksolás.

Az EP-választás sajátossága, hogy Magyarországon nemcsak itteni lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhellyel rendelkező uniós polgárok is szavazhatnak, ha ezt kérik. A Magyarországon lakóhellyel rendelkező csaknem százezer uniós állampolgárt a napokban tájékoztatja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról, hogy választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson. A csaknem százezer külföldi a választási eljárási törvény szerint legkésőbb a szavazást megelőző 16. napig - azaz várhatóan május 9-ig - kérheti a névjegyzékbe vételét Magyarországon a helyi választási irodák vezetőitől (a jegyzőktől).

A névjegyzékbe vétel lezárulta után pedig az uniós országok választási szervei kölcsönösen tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik mely országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

A legutóbbi, 2009-es EP-választás előtt több mint százezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda (az NVI-jogelődje) a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül 5600-an vetették fel magukat a névjegyzékbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK