Európa megtöri a hitelminősítők uralmát

Az euróövezet kormányai lépéseket fontolgatnak a hitelminősítők ellen. Tervük szerint az Európai Központi Bank (ECB) országkockázati elemző és osztályozó részleget állíthatna fel - adja hírül a Handelsblatt német napilap.
NAPI, 2010. március 3. szerda, 11:45
Fotó:

Európai pénzügyminiszteri forrásokra hivatkozva a német gazdasági lap a három nagy nemzetközi hitelminősítőtől való függőség csökkentéséről számolt be. A Fitch, a Moody's és a Standard and Poor's besorolásától való függés megindította a felsőbb szintű egyeztetést az eurózóna pénzügyi szervei között.

A Lehman Brothers bukása idején nagyot tévedtek a hitelminősítők, és nincs biztosíték, hogy ez nem fog megismétlődni - hivatkozik forrásaira a Handelsblatt.

Az ECB is támogatja az országkockázatokkal foglalkozó alosztály felállítását. Azért is lenne fontos ez a lépés, hiszen már csak a Moody's tartja a legfelsőbb kategóriában a görög állampapírokat és ha esetleg lesorolná, akkor ezeket az államkötvényeket az ECB nem fogadhatná el biztosítékként. Ez a tény rendkívül megnehezítené a görög államháztartás európai finanszírozását.

HOZZÁSZÓLÁSOK