BUX
40021

Európa nem nyerhet a terror elleni háborúban?

Különös véleményt fogalmazott meg Dominique de Villepin volt francia miniszterelnök. Szerinte Európa jelenlegi megközelítése a terrorizmussal szembeni harcban hibás. Így veszíteni fog a kontinens ebben a háborúban.

Napi.hu, 2016. március 22. kedd, 11:52

Európa rossz utat választott a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki Dominique de Villepin volt francia miniszterelnök a CNBC-nek nyilatkozva. A politikus közvetlenül azután beszélt, hogy több robbanás rázta meg Brüsszelt, Belgium fővárosát.

A merényleteket természetesen Villepin is tragikus eseménynek minősíti, ám szerinte Európának meg kellene mutatnia, hogy szigorúan tartja magát a jog uralmának alapelvéhez, azaz nem korlátozhatja a biztonságra hivatkozva az emberek szabadságát, ami azzal jár, hogy csak "mérsékelni" tudja a terrorizmusból fakadó veszélyt.

Hiszek abban, hogy a stratégiánknak lényegesen eltérőnek kellene lennie attól, amit jelenleg teszünk. Sokkal kevésbé kellene katonai megközelítéssel válaszolnunk a veszélyre, ezzel egyidejűleg a politikai megoldásokat kellene előnyben részesítenünk. Igyekeznünk kellene elhárítani találni a közel-keleti válságot, ám ezzel alig foglalkozunk.