Júliusban a máltai zászló alatt hajózó Arctic Sea nevű hajót térítették el Svédország partjaitól. A svéd hajótulajdonosok szervezete közölte tagjaival, hogy míg a július 24-ei támadás valószínűleg csak egyedi eset lehetett, azonban az ilyen események "járványszerű hatást" gyakorolhatnak azáltal, hogy hasonló cselekedeteket inspirálnak.

Az ezeken a vizeken rendszeresen megforduló társaságok szerint az Ádeni-öbölben tapasztalt kalózkodás máshol is előfordulhat - idézi a Bloomberg a svéd szervezet biztonsági vezetőjét, Tryggve Ahlmant. A svédeket szinte sokkolta a hír, miután az utolsó kalózok a 18. században fenyegették hajóik békéjét.

A kalózok az elmúlt egy évben 28 hajót foglaltak el a szomáliai Ádeni-öbölben az Egyesült Államok haditengerészetének adatai szerint. A svédek nemzetközi akció keretében hadihajókat és katonákat bocsátottak az Európai Unió kalózellenes programjának rendelkezésére, amely az Ádeni-öbölre koncentrál.

Az orosz haditengerészet két nappal ezelőtt fedezte fel a július végén elrabolt Arctic Sea nevű hajót, immár nyugat-afrikai vizeken, amelyet nyolc feltételezett kalóz tartott fogva. A fegyveres csoport még a rablás napján elhagyta a svéd felségvizeket, majd arra kényszerítették a teherhajó 15 fős orosz legénységét, hogy vegyék az irányt Afrika felé, valamint a navigációs berendezést is kikapcsoltatták velük - közölte az orosz védelmi miniszter, Anatolij Szergyukov.

A támadók augusztus 3-án 1,5 millió dolláros váltságdíjat követeltek a hajó biztosítójától, a Renaissance Insurance nevű cégtől; a társaságot egy angolul beszélő férfi hívta föl, aki a gyanú szerint afféle összekötő lehetett a kalózok számára. Az orosz védelmi miniszter közlése szerint a váltságdíjat ki is fizették, mivel a támadók a hajó felrobbantásával fenyegettek - közölte az Interfax. Az oroszok állítólag tengeralattjáró-flottájukat is bevetették a bűnözők ellen.