Európa szigort ígér a pénzpiacok számára

A pénzpiacok szigorúbb ellenőrzésében állapodtak meg a berlini válságcsúcson.
NAPI Online, 2009. február 22. vasárnap, 16:20
Fotó:

A nemzetközi pénzpiacok szigorúbb ellenőrzését célzó intézkedésekben állapodtak meg az Európai Unió legfejlettebb országainak állam- és kormányfői vasárnap Berlinben, rendkívüli válságtanácskozásukon - jelentette az MTI.
 

Az elfogadott záródokumentum hangsúlyozta egyebek között a különböző kockázatokat értékelő hitelminősítő intézetek és az úgynevezett fedezeti alapok (hedge funds) erőteljesebb ellenőrzésének szükségességét. A nyilatkozat szerint kivétel nélkül minden pénzügyi piacot, terméket és résztvevőt megfelelően kell ellenőrizni, tekintet nélkül annak országára, vagy bejegyzési helyére.

A G20 csoportban részt vevő európai uniós állam- és kormányfők elutasították a protekcionizmus minden formáját. Annak a nézetnek adtak hangot, hogy a protekcionista intézkedések csakis a kialakult válság éleződését szolgálják.

A berlini találkozó résztvevői harcot hirdettek az adóparadicsomok ellen is. Ezzel összefüggésben kilátásba helyezték meghatározott szankciók életbe léptetését olyan országok ellen, amelyek segítik az adócsalást, illetve megtagadják az ilyen jellegű bűncselekmények felderítésében való együttműködést.

Az állam- és kormányfők állást foglaltak amellett, hogy a jövőben kötelező irányelveket dolgozzanak ki a gazdasági, illetve pénzügyi menedzsereknek folyósítandó jutalékokra, azaz az úgynevezett bónuszfizetésekre. Ennek kapcsán hangsúlyozták egy olyan új, átlátható ösztönzőrendszer életbe léptetésének szükségességét, amely a hosszú távú eredményességen alapul.

A berlini tanácskozás résztvevői hangsúlyozták: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a most elhatározott intézkedések valóban életbe lépjenek.

A rendkívüli válságértekezletet Angela Merkel német kancellár hívta össze hivatalosan a G20 országcsoport április elején Londonban tartandó újabb csúcsértekezletének előkészítésére, illetve ezzel kapcsolatban közös álláspont kialakítására. A házigazda Merkel mellett a tanácskozáson Nicolas Sarkozy francia államfő és Gordon Brown brit miniszterelnök, valamint Spanyolország, Hollandia és az euróövezet vezetőjeként Luxemburg kormányfője vett részt, az EU képviseletében pedig José Manuel Barroso bizottsági elnök és Mirek Topolánek, a soros elnöki tisztet betöltő Csehország miniszterelnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK