Európa akkumulátorfejlesztéssel kerülne vissza a meccsbe

Közel hárommilliárd eurós elektromos áramforrás-fejlesztési tervet hagyott jóvá az Európai Bizottság - írja az Euronews.
Szabó Dániel, 2021. január 27. szerda, 08:18
Fotó: Getty Images

Az Európai Áramforrás Fejlesztési projekt nevű kezdeményezésben 12 európai ország - Ausztria, Belgium, Horvátország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország és Svédország - vesz részt. A lényeg az, hogy elem- és akkumulátorfejlesztéseket indítsanak az EU-ban, hogy az kevésbé függjen az ázsiai importtól.

Margrete Vestager az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős alelnöke azt mondta, hogy ez is mutatja, hogy a koronavírus-válság után egy zöldebb, digitálisabb, rugalmasabb világot építhetnek fel - írja a tévécsatorna beszámolójában.

A projektből nemcsak európai cégek húzhatnak hasznot, hanem például az amerikai Tesla is, amely első európia gyárát készül megnyitni Berlinben. A 2021 közepén megnyíló gyárban a tervek szerint eleinte 150 ezer elektromos autó készülhet évente, később ez a szám félmillióra mehet fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK