Újabb ügyben bukott el a magyar kormány Brüsszellel szemben a bíróságon

Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós jogi szabályokat - mondta ki szerdán az Európai Bíróság.
Domokos László, 2021. február 3. szerda, 10:17
Fotó: Reuters

Az Európia Bíróság  a C-637/18-as számú ügyben (A PM10-határértékek túllépése) hozott ítélete szerint Magyarország nem teljesítette egyrészt az annak biztosítására vonatkozó kötelezettségét, hogy a PM10 részecskékre vonatkozó napi határértéket a teljes területén tiszteletben tartsák. Másrészt az annak biztosítására irányuló kötelezettséget, hogy e határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen.

Az úgy előzménye, hogy Európia Bizottság úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem teljesítette a környezeti levegő minőségéről szóló irányelvből eredő több kötelezettségét, így az országgal szemben kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet terjesztett az Európai Bíróság elé.

A brüsszeli bizottság azt rótta fel a magyaroknak, hogy

  • egyrészt 2005. január 1-jétől Budapest térségében és a Sajó-völgyben,
  • másrészt 2011. június 11-től (a 2014-es év kivételével) Pécs térségében - mindhárom érintett zóna esetében 2017-ig - rendszeresen és tartósan túllépte a PM10 részecskékre vonatkozó napi határértéket.
  • Emellett a bizottság azt kérte, hogy a bíróság 2010. június 11-étől állapítson meg egy kötelezettségszegést azért is, mivel Magyarország nem teljesítette az annak biztosítására irányuló kötelezettségét, hogy a határérték túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen.

A bíróság február 3-án, szerdán meghozott ítéletében úgy fogalmazott, hogy a levegőben lévő PM10-es részecskékre vonatkozó határértékek túllépésének ténye önmagában elegendő ahhoz, hogy kötelezettségszegést állapítsanak meg. Márpedig nyilvánvaló, hogy 2005-től kezdve 2017 végéig  a napi határértékeket igen nagy rendszerességgel túllépték az ominózus zónákban, így e túllépéseket rendszeresnek és tartósnak kell tekinteni.

Lassan és keveset léptek a magyarok a bíróság szerint

A határokon átnyúló szennyezésnek az érintett zónák levegőminőségre gyakorolt állítólagosan jelentős hatására alapított, Magyarország által felhozott érvet illetően a bíróság úgy vélte, hogy az uniós jogalkotó az alkalmazandó határértékeket teljes mértékben e körülmény figyelembevételével határozta meg. Így a szennyező anyagok terjedése szempontjából különösen kedvezőtlen tájképi és éghajlati jellegzetességek, nem mentesíthetik Magyarországot a PM10-határértékek túllépése miatti felelősség alól - épp ellenkezőleg: minél hamarabb lépni kellene a csökkentés érdekében.

Az ítélet szerint Magyarország elfogadott levegőminőségi terveket, valamint a levegőminőség javítását célzó különböző intézkedéseket, ám e tervek nem jelölik egyrészt pontosan a levegőminőség tervezett javulását és a levegőminőségi célok megvalósításának tervezett határidejét. Továbbá említik azt az időpontot sem, amikor az érintett zónákban biztosítani fogják a PM10 részecskékre vonatkozó napi határérték betartását, és alkalmanként a megvalósítás több évig is elhúzódhat.

Mivel Magyarország nem fogadta el kellő időben a megfelelő intézkedéseket, hogy a határértékek túllépésének e zónákban hat, illetve nyolc éven keresztül továbbra is rendszeresen és tartósan fennállt.

Mindezek nyomán a z Európai Bíróság megállapította Magyarország kötelezettségszegését mind a PM10 részecskékre vonatkozó napi határértéknek az érintett zónákban történő túllépését, mind pedig az annak biztosítására irányuló kötelezettségének nemteljesítését illetően, hogy e túllépés időtartama a lehető legrövidebb legyen.

Jöhet a pénzbírság

Az uniós jogból eredő kötelezettségeit nem teljesítő tagállam ellen irányuló kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság vagy más tagállam indíthatja meg. Ha az Európai Bíróság megállapítja a kötelezettségszegést, az érintett tagállamnak a lehető leghamarabb teljesítenie kell az ítéletben foglaltakat.

Amennyiben a bizottság úgy ítéli meg, hogy a tagállam nem teljesítette az ítéletben foglaltakat, újabb, pénzügyi szankciók kiszabására irányuló keresetet indíthat. - olvasható a bírósági közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2021.02.04 10:56

@I.N.R.I.:
igen , ők zöld szenet bányásznak !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.02.04 10:42

Németország Európa fő szennyezője.
Extra magasan!!!!
A nagy merkeli zöldváltás óta duplán!!!!
Nincs eljárás Németország ellen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.02.04 10:23

@dakujeme: Mao -Ce-Tung óta a kínai KOMCSIK sokat változtak. Mao még így vélekedett:
"Minden haladó háború igazságos, míg minden haladást gátló háború igazságtalan." "A hatalom a puska csövéből születik meg." "Az atombomba papírtigris, amelyet az amerikai reakciósok az emberek megrémítésére használnak."
Cen Bo-da, a Kínai Kommunista Párt KB tagja hangsúlyozta: ?Mao Ce-tung elvtárs Sztálin tanítványa és fegyvertársa. Mao Ce-tung képesnek bizonyult arra, hogy Sztálin kiváló tanítványává váljék, hogy a kínai győzedelmes forradalom vezetőjévé váljék, csakis azért, mert munkamódszere, módszertana egyezik Sztálinéval.?
Teng Hsziao-ping új utakat nyitott Kínában.. Ő kínai reformer kommunista politikus. volt, a ?kínai típusú szocializmus? és a ?szocialista piacgazdaságként? hivatkozott kínai gazdasági reformok úttörője. Vezetésével Kína a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságává vált. A piacgazdálkodás felé vezette Kínát.
Híres mondása volt: ?Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, amíg megfogja az egeret.?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.02.04 09:29

@antitroll: Az a lényeg, hogy belétek lett égetve és most már divatosabb mint az O1G.
Ráadasul ez még igaz is.
Gratulálok magamnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.02.04 09:15

@Brennus:
Orbán kedveli a kínai KOMCSIKAT! Hol itt az előítélet? Ez tény, róluk nem lehet megírni az igazságot, soha egyetlen fideszes média nem szidja őket, de titkolják, hogy ott masszív kommunista diktatúra van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html