Még pesszimisták az európai fogyasztók

Szeptemberben a várakozásoknál jobban alakult, de továbbra is a hosszú távú átlag alatti pesszimista szintet tükröz a fogyasztói hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) kedden publikált előzetes adatai alapján.
Szász Péter, 2020. szeptember 22. kedd, 17:18
Fotó: Getty Images

Szeptemberre vonatkozóan mínusz 13,9 pontra javult az euróövezeti fogyasztói hangulatindex a DG EcFin felmérésében az augusztusi mínusz 14,7 pontról. Elemzők szerényebb javulást, mínusz 14,6 pontot vártak szeptemberre.

A szeptemberi hangulatindex a javulással együtt is elmarad a járvány előtti szinttől és alatta marad a mínusz 11,1 pontos hosszú távú átlagnak is. A mutató áprilisban állt a mélypontján, mínusz 22,0 ponton. Az évet mínusz 8,1 ponton kezdte, februárban mínusz 6,6 pontra javult, majd márciusban mínusz 11,6 pontra csökkent - írja az MTI a felmérés nyomán.

Az Európai Unió 27 tagállamára vonatkozóan a szeptemberi fogyasztói hangulatindex 0,6 ponttal javult a DG EcFin felmérésében az augusztusi mínusz 14,9 ponthoz képest. Az EU esetében a hangulatindex hosszú távú átlaga mínusz 10,5 pont.

A DG EcFin havi rendszerességgel végzi el mintegy 23 ezer háztartás bevonásával telefonos felmérését a fogyasztói hangulat megállapítására. A feltett kérdések az aktuális gazdasági és pénzügyi helyzet, a megtakarítási célok és a költekezési hajlandóság megítélésére vonatkoznak. Az index elméleti mozgási tartománya mínusz 100 és plusz száz, ahol a nulla a semleges álláspont.

HOZZÁSZÓLÁSOK