"Azt mondanám, hogy a második szakaszhoz legalább további 500 milliárd euróra van szükségünk az európai intézményektől, de ez több is lehet" - mondta Regling a Reuters szerint a Corriere della Serának.

"Ehhez új eszközökről kell beszélnünk, de a meglévő intézményeket is használnunk kell, ideértve különösen a Bizottságot és az EU költségvetését. Az európai alapok újragondolása hosszú távú megoldást jelenthet az Európai Unió erősítésében" - nyilatkozta Regling.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei április 9-én megállapodtak az államháztartásoknak nyújtott segítségről, valamint a vállalatok és magánszemélyek tervezett biztonsági hálójáról, amire összesen 540 milliárd eurót (190 721 milliárd forintot) fordítanak.

Megállapodtak abban is, hogy az euróövezetre - amelyet az IMF előrejelzései szerint a pandémia miatt ebben az évben 7,5 százalékos recesszió sújt majd -, pénzre lesz szükségük a gazdaság stabilizálásához. Ám a feleknek eltérő elképzeléseik voltak arról, hogy mennyi pénzre van szükség, és hogyan lehetne növelni a ráfordításokat.

Az EU vezetőinek a terveket április 23-án tartott videokonferencián kell megvitatniuk. Az ötlete valószínűleg magában foglalja a biztonság megteremtése érdekében a piacon történő kölcsönfelvételt.