Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos az iránymutatások bemutatásakor kiemelte, a bizottsági útmutató a koronavírus világjárvány által fenyegetett idegenforgalmi munkahelyek millióit kívánja megmenti.

Az iránymutatás átfogó stratégiát foglal magába a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségének helyreállítására a határátlépést korlátozó intézkedések fokozatos és összehangolt feloldásával. Keretet tartalmaz az unión belüli közlekedés fokozatos engedélyezésére az utasok és az utazásszervezők biztonságának garantálása mellett, továbbá protokollt vázol fel a turisztikai tevékenységek, a vendéglátóhelyek és a szállodák fokozatos és veszélytelen megnyitását lehetővé tevő egészségügyi kritériumokra.

Az uniós bizottság azt ajánlja a tagállamoknak, hogy a szükséges egészségügyi óvintézkedésekkel tegyék lehetővé az idegenforgalmi vállalkozások számára, hogy a hónapokig tartó lezárások után tevékenységük újraindulhasson - mondta a biztos.

Az ajánlások lehetővé teszik a nyaralni vágyók számára, hogy egészségük veszélyeztetése nélkül tartózkodjanak szállodákban, kempingben, panziókban vagy más szálláshelyekben, illetve éttermekben, bárokban, valamint strandra menjenek és más szabadtéri szabadidős tevékenységet végezzenek - tette hozzá.

A bizottsági útmutató szerint miután a tagállamoknak sikerül csökkenteni a vírus terjedését, a szabad mozgás általános korlátozásait célzottabb intézkedésekkel kell felváltani. Ha az egészségügyi helyzet nem indokolja a korlátozások általános érvényű megszüntetését, az iránymutatás szakaszos és összehangolt megközelítést javasol az utazások engedélyezésére a hasonló járványügyi helyzettel rendelkező területek vagy tagállamok között.

Kellő rugalmasságra van szükség ugyanakkor, beleértve bizonyos intézkedések újbóli bevezetésének lehetőségét is, ha a járványügyi helyzet ezt megköveteli - írták.

Az iránymutatások az utazások során használatos egyéni védőeszközök, például arcmaszkok, és megfelelő tisztasági protokollok alkalmazását is tartalmazzák, illetve intézkedéscsomagot arra az esetre, ha egy utazó a koronavírus-fertőzés jeleit mutatja.

Az útmutató a járvány esetleges terjedését nyomkövető telefonos alkalmazások határokon átnyúló használatát is javasolja, hogy az utasokat figyelmeztethessék az esetleges fertőzésveszélyről. A nyomkövető alkalmazásoknak önkéntesnek, átláthatónak, ideiglenesnek, az internetes behatolóktól védettnek és anonimnak kell lenniük - szögezték le.

Az ajánlás szerint a repülőjáratok törlése, vagy elmaradó utazások esetén az EU szabályai szerint az utazóknak joguk van választani későbbi utazás vagy készpénz-visszatérítés között. Leszögezték: rugalmasságot kell biztosítani az utasoknak, hogy azonos szolgáltatási feltételek mellett ugyanazon útvonalon utazhassanak, vagy ugyanolyan típusú, illetve azzal egyenértékű szolgáltatásokat vegyenek igénybe. Elérhetővé kell tenni azt is, hogy a kényszerűségből elmaradt utazási lehetőséget egy másik utazónak átadhassák.

Az iránymutatás javasolja a tagállamoknak garanciaprogramok és más típusú likviditási rendszerek bevezetését a turisztikai ágazatban működő vállalatok támogatására.