Kilenc EU-tagállam megszorongatná Magyarországot

Nem csitulnak az indulatok a Magyarországgal kapcsolatos jogállamisági eljárásban az Európai Unióban. Az Európai Bizottság keddi ülésén kilenc ország is aggodalmát fejezte ki a hazai állapotok miatt. A hetes cikkelyről folyó egyeztetésen kiemelték, hogy nemhogy mérsékelné magát a kormány az eljárás közben, hanem újabb aggasztó fejlemények történtek Budapesten.
Szabó Dániel, 2018. december 13. csütörtök, 19:42
Fotó: AFP - Frederick Florin.

A hetes cikkely szerinti eljárás legutóbbi, keddi brüsszeli tárgyalásán szóba került a CEU kiszorítása és a Fidesz-közeli média egy kézbe kerülése is. Több nyugat- és észak-európai ország kormánya aggodalmát fejezte ki a magyar demokrácia állapotát rontó intézkedések miatt. Nem döntöttek még az eljárás pontos menetéről, de biztosan hónapokig tart majd - kezdi cikkét az Indexen az Eurológus, amely úgy tudja, hogy a tanács kézhez kapta Magyarország írásbeli észrevételeit az elfogadott Sargentini-jelentés kapcsán.

Az EUrologus információi szerint az Európai Bizottság (EB) az ülésen súlyosnak nevezte a magyar helyzetet, új aggasztó fejleményként pedig felhívták a figyelmet a Közép-európai Egyetem (CEU) Egyesült Államokban akkreditált programjainak kikényszerített Bécsbe költöztetésére, valamint kifogásolták azt is, hogy a kormánypárti médiabirodalom egy kézbe került - ezt a koncentrációt ráadásul egy kormányrendelettel vonták ki a versenyhatósági eljárás alól.

A tárgyalás menete kapcsán a bizottság javaslata az, hogy a - korrupciótól a civil szervezeteket támadó törvényeket egyszerre kritizáló - Sargentini-jelentés egyes pontjait külön-külön tárgyalják meg. A javaslat szerint ezekre az ülésekre meghívhatnák azoknak a nemzetközi szervezeteknek, például a Velencei Bizottságnak vagy az EBESZ-nek a képviselőit, amelyektől idéz a jelentés.

Kilenc ország különösen aggódik a magyar helyzet miatt és kifejezetten rosszalják a magyar demokratikus állapotokat: Dánia, Franciaország, Hollandia, Németország és Svédország a CEU-val történt eljárást panaszolták, rajtuk kívül Belgium, Finnország, Luxemburg és Portugália támogatta hangsúlyosan a Magyarországról szóló büntető folyamatot.

Magyarország visszautasította a CEU-val kapcsolatos vádakat, és rámutatott, hogy az egyetem a jövőben is működhet Magyarországon. A kormányközeli média tulajdonlásának összevonásával kapcsolatban a magyar kormány rámutatott, hogy közelmúltban készített felmérések alapján a magyar lakosság negyven százaléka ellenzéki irányultságú médiát fogyaszt - összegzik a cikkben a magyar hozzáállást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2018.12.14 20:54

@Panzerkraftwagen_Drei: nem volt kint az összes sorosbérenc, mivel orbán, smittmárja,
mutatok valamit:
? A Fidesz maga (még nem pártként) közel 4 millióhoz jutott a Soros Alapítványtól, ami mai értéken majdnem 125 millió. Ebből jutott az országos hálózat kiépítésére is, irodákra, irodaszerekre, berendezésre.
? Orbán Viktor 88 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásából alapított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, ?89 augusztusában azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy 10 ezer forintos ösztöndíjat kap havonta közvetlenül az alapítványtól és még 5-10 ezret a szintén Soros-pénzből alapított Századvég című folyóirat szerkesztéséért. Ha összesen 20 ezerrel számolunk, az ma 310 ezer forint lenne.
? 1989 szeptemberében Orbán Viktor Soros-ösztöndíjasként Oxfordba utazott, ahol a Pembroke College-ben kutatási témája ?a civil társadalom eszméje az európai politikai filozófiában? volt.
? Deutsch Tamás szintén Sorosnak köszönhetően járt egy Magyarországon és Angliában működő menedzseriskolába, valamint a University of Tennessee-n.
? Kövér László is az alapítvány támogatásával kutatta a közép-európai társadalmi mozgalmakat.
? A Rajk- és a Bibó-szakkollégium, melyekből a Fidesz is kinőtt, összesen 11,8 millió forintot kapott a 80-as évek végén, ami mai értéken számolva nagyjából 231 millió lenne.
? Schmidt Mária két társával együtt összesen 1,35 milliót, mai értéken több mint 30 millió forintot kapott egy kutatásra. Egy jeruzsálemi konferenciaútját is az alapítvány fizette, majd az Indiana Universityn is tanulhatott.
? A ma szintén tele szájjal sorosozó Kósa Lajos 250 dollárért vehetett részt ?88-ban a dubrovniki nyári egyetemen, ezekből a kurzusokból nőtt ki később a CEU maga.
? Cséfalvay Zoltán harmadmagával végzett palóckutatást, és portugál konferenciára is utazott, összesen ? mai értéken ? 4 millióból.
? Soros-ösztöndíjas volt a lex CEU-t a minap államfőként szignózó Áder János is, de a támogatás mértéke nem ismert.
? Habony Árpád a Soros Alapítvány által hétmillióval megtámogatott könyv- és papírrestaurátor-képzésre járt.
https://mno.hu/belfold/rengeteg-penzt-kapott-sorostol-a-fidesz-es-szemelyesen-orban-2394655
kicsit undorító, hogy ezek sorosoznak ugye ? ja, és nem írják oda maguknak, hogy soros pénzéből támogatott szervezet és tagok vagyunk
egyéb hozzáfűznivaló ? LOL
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.14 20:45

@Ha-ha-ha: kint volt mind a fél százaléknyi sorosbérenc... szerintem azt hitték ez a téli buzifölvonulás...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.12.14 20:44

2006-ban megmutatta fideszes csőcselék, hogy tudnak rombolni, az volt valódi rombolás, undorítóak voltak akkor is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.12.14 20:32

@Ha-ha-ha:
Nem vadult el??? Karácsonyfát, rendőrt akartak égetni a kedves szoci, dk, meg a többi ballibcsi "sztrájkolók".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.12.14 20:02

@krix6:
teljesen más lenne a megítélésük...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html