Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A program támogatási intézkedéseinek finanszírozása az uniós strukturális alapokból történik. A támogatási programot a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.

"A 350 milliárd forintos magyar program az európai strukturális alapokból finanszírozott közvetlen támogatásokon, kölcsönökön és tőkebefektetési intézkedéseken keresztül segíti a magyar vállalkozásokat. Támogatni fogja a koronavírus-járvány gazdasági következményeit elszenvedő vállalatokat ebben a nehéz időszakban. A tagállamokkal együttműködve továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzeti támogatási intézkedések összehangolt és hatékony módon, az uniós szabályokkal összhangban léphessenek életbe" - magyarázta a mentőövet Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke.

A magyar kormány vezette fel, hogy 350 milliárd forint összegű támogatásra van szüksége, hogy segítséget nyújtson a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásoknak közvetlen támogatások, kölcsönök és tőkebefektetési intézkedések formájában, az uniós strukturális alapok e célra történő felhasználásával. A program minden olyan vállalkozás - azaz mikro-, kis- és középvállalkozás, valamint nagyvállalat - előtt nyitva áll, amely hozzáfér az európai strukturális alapokhoz, és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak betudható nehézségekkel küzd.

A keretszabályban meghatározott feltételek közül a bizottság kiemeli, hogy a támogatás összege vállalkozásonként legfeljebb 800 000 euró (az elsődleges mezőgazdasági termelés esetében vállalkozásonként legfeljebb 100 000 euró, a halászati és akvakultúra-ágazat esetében pedig vállalkozásonként legfeljebb 120 000 euró), és nem nyújtható támogatás olyan vállalkozásoknak, amelyek 2019. december 31-én már nehéz helyzetben voltak.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a magyar gazdaságban bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedést.