Brüsszelből mentenék meg a magyar egészségügyet is

Járvány idején harmonizált és gyors lépéseket és egységes protokollt hozna az Európai Egészségügyi Unió. Békeidőben pedig csökkentené a tagállamokban tapasztalt különbségeket, egyfajta minimumot megállapítva, melyhez minden európai állampolgárnak joga van - idézi az Euronews Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt, aki ismertette az Európai Parlament és az Európai Bizottság által is támogatott programot.
Szabó Dániel, 2020. október 3. szombat, 11:01
Fotó: Getty Images

"Nem lehet egészséges és nem lehet boldog az az Európa, ahol elképesztő különbségek vannak az egészségügyi intézményrendszerhez való hozzáférésben, az európai állampolgárok egészségében, és az egészség megszerzésének lehetőségében" - kezdte az Európai Egészségügyi Unió bemutatásakor Ujhelyi István az ismertetést.

A járvány rámutatott az EU gyenge pontjaira a területen, a koordinálatlanságra, és arra, hogyha az EU meg akarja óvni a polgárait, akkor sokkal harmonizáltabban működő egészségügyi rendszerre van szükség. Főként a járvány kezdetének olaszországi folyamatai világítottak rá arra, hogy az unió nem tud megfelelően fellépni az egészségügy területén. Emiatt is az Európai Parlament a nyár elején döntött a koronavírus-járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiáról, benne az Európai Egészségügyi Unió koncepciójával - ismerteti az Euronews a politikus véleményei alapján.

Még egy kormánypárti politikus is azt mondta, "ha nem megy rá a tagállami kompetenciákra, és nem lesz belőle látványos belpolitikai harc, hogy mindent el a kormánytól, mert a kormány rossz, akkor ez meg fog valósulni."

Az egészségügyi unió gondolatát támogatja az Európai Bizottság is, de az európai kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács egyelőre nem állt a kezdeményezés mellé, sőt, az EU4Health programra javasolt 9,4 milliárd eurós támogatási tételt ki is vették.

Amikor nincs járvány, az Európai Egészségügyi Unió egységes protokollokat, védekezési mechanizmusokat dolgozna ki, valamint máskor az ellátások színvonalát közelítenék egymáshoz. Katasztrófákra készülve közös európai közbeszerzéseket jelentene, felállítanának egy olyan európai hadtestet, ami átirányítható bármikor oda, ahol nagyobb szükség van rá. De egységesebb és koordináltabb járványügyi protokollokat is magába foglal, amit be kell tartani a kormányoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.10.03 16:27

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.03 12:37

Brüsszek a mai napig semmit nem tett a COVID-19 ellen. Semmit!!!
Az ENSZ a WHO-n keresztül szándékosan elterjesztette a svéd kormány pedig tömeggyilkosságokat hajtott végre.
A magyar kormány reagált a legkorábban.
Az ellenzék mindvégig gátolta és ma is gátolja a védekezést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html