Ez is a brexit hatása: már költözik az Európai Gyógyszerügynökség

Megkezdte Amszterdamba költözését az eddig Londonban működő Európai Gyógyszerügynökség (EMA), amely az Egyesült Királyság kevesebb mint három hónap múlva tervezett uniós kilépése miatt kényszerül székhelyet váltani - írta a holland sajtó alapaján az MTI.
Domokos László, 2019. január 10. csütörtök, 10:53
Fotó: Napi.hu

Bruno Bruins holland egészségügyi miniszter szerda délután átadta az EMA ideiglenes központját Amszterdam nyugati részében, és a szervezet egészen addig ott működik, amíg várhatóan őszre el nem készül az új székház.

Az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős ügynökségnek jelenleg mintegy 900 alkalmazottja van, sokukat el fogják veszíteni, azonban a frissen felvett munkatársakkal együtt sajtóhírek szerint összesen körülbelül 850-en fogják megkezdeni a munkát Hollandiában.

Az uniós tagállamok még 2017-ben döntöttek arról, hogy a holland fővárosba költöztetik az évi 300 millió eurós költségvetésű ügynökséget, amely naponta mintegy száz embert fogad külföldről.

Az EMA mellett a szintén Londonban működő Európai Bankhatóságnak (EBA) is költöznie kell a brexit miatt, a banki szabályokat megszövegező, koordináló ügynökség új székhelye Párizsban lesz. Az Egyesült Királyság EU-tagsága a jelenlegi állás szerint 2019. március 29-én megszűnik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.01.10 11:37

@antitroll: én is arra gondoltam, hogy britek, de azt írják, hogy "sok". sok? hát ennyi turbó-brit dolgozna ott, akik úgy döntöttek, hogy lófasz az únió seggébe, még ha munkám vész is? elég meredek. ezek jól fizetett okos emberek ám, mi az, hogy nem lesznek lelkesek, ha hollandba kell költözni? inkább keresnek új állást egy éppen megdögleni készülő piacon? még meredekebb.
vagy inkább ezen britek jelentős része lobbista, akinek csak brit területen van haszna, azon kívül nem sokat érnek vállalati szempontból...?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.01.10 11:24

@Darquan:
Kicsit bonyolultan van fogalmazva, de azért érthető.
Az ügynökség munkatársainak egy része brit, a másik része más EU tagállamok állampolgára. Az utóbbiak nyilván könnyen követik az új központba a munkáltatójukat, az előbbiek valószínűleg kevésbé lesznek lelkesek.
Mivel a költözés ténye régen ismert, akiknek kellett, már nyilatkoztak, hogy "veled, vagy nélküled". Akit kellett pótolni, ahelyett már vettek fel újakat.
Ha az a kérdés, hogy az EU-ban az akkor már EU-n kívüli brit állampolgárok miképpen vállalhatnak munkát, akkor az érintett tagállam (Hollandia) döntése alapján simán. A különbség, hogy ha a britek maradnak az EU-ban, akkor nem korlátozhatja, így meg ha akarja, akkor igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.01.10 11:09

"Az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős ügynökségnek jelenleg mintegy 900 alkalmazottja van, sokukat el fogják veszíteni, azonban a frissen felvett munkatársakkal együtt sajtóhírek szerint összesen körülbelül 850-en fogják megkezdeni a munkát Hollandiában." - ezt most hogy? ha az a sokaság netán brit, akkor azok nem akarnak vagy éppen nem engedik őket hollandba költözni vagy mi?
hogy kell ezt a bekezdést érteni?
már persze azon kívül, hogy kit érdekel... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html