Újabb dézsányi eurót önt a kontinensre az Európai Központi Bank

Meglépte, amit a piaci szereplők reméltek, és újabb 500 milliárd euróval bővíti a járványválságra létrehozott alapjának keretét az eurózóna jegybankja. Az EKB döntéshozói szerint ez és az eszköztár decemberi újrakalibrálása megfelelő támaszt nyújt majd az európai gazdaság helyreállításához, és ha kell, ismét átrendezik az eszköztárat. Az intézmény szerint 2022-ig nem tudja teljesen hátrahagyni vakcinával sem a válságot Európa.
Rácz Gergő, 2020. december 10. csütörtök, 16:08
Fotó: Getty Images

Idén az eurózónára 7,3 százalékos recesszió vár, amit jövőre 3,9 növekedés követhet, majd 4,2 százalékos bővülés 2022-ben az Európai Központi Bank (EKB) új kalkulációja szerint - mondta a kormányzótanács idei utolsó kamatdöntését ismertetve Christine Lagarde, a testület elnöke.

Rövidtávon rontani kellett a kilátásokat, de középtávon visszaerősödtek az előrejelzések, ami bizalomra ad okot. Továbbra is sok a kockázat, de ezek a kockázatok már kevésbé aggasztóak.

Az infláció csalódást okozóan alacsony, ennek oka az energiaár, a német áfaszint, de ugyanúgy része a visszaeső kereslet és a kieső bérek. Novemberben mínusz 0,3 százalékos volt az árszínvonal csökkenése éves összevetésben, ami jócskán elmarad az EKB 2 százalékos céljától. Ebben szerepet játszik az devizaárfolyam is, noha ezt hivatalosan nem vizsgálja az EKB, lévén nincs árfolyamcélja.

Több a pénz, új eszköz viszont nincs

Ahogy azt Lagarde korábban belengette, több szinten változtatott eddigi gyakorlatán az EKB, látva a járvány hatásait a gazdaságra:

  • A kamatszint nem változik, marad -0,5 százalék, és ez tartós marad ameddig nem lesz elérhető közelségben a 2 százalékos inflációs cél a zónában.
  • Megemelik a pandémiás alap (PEPP) keretét újabb 500 milliárd euróval, így már 1850 milliárd eurós a csomag. Ki is tolták ennek az ideiglenesnek szánt programnak a zárópontját legalább 2022 márciusáig, vagy ameddig úgy nem dönt a kormányzótanács, hogy véget ért a válság. Lagarde a tájékoztatón kiemelte, hogy ha jól alakulnak a körülmények, akkor nem szükséges a teljes keretet kihasználni.
  • A célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik fejezetének (TLTRO III) határidejét kitolják 2022 júniusáig. Egyben a program keretében lazított az EKB az eddigi szigoron, ezzel is ösztönözve a bankokat az élénkebb hitelezésre. Feltételek is vannak, azoknak a bankoknak járnak a kedvezményes feltételek, amelyek fejlesztenek, aktívan hitelezik a háztartásokat és a vállalatokat.
  • Könnyítettek a bankokra kirótt kötelező tartalékolási előírásokon, hogy ezzel is több likviditással járulhasson hozzá a gazdasági működéshez a bankrendszer.
  • További négy hosszútávú finanszírozási konstrukciókat vezet be az EKB.
  • Az EKB meglévő eszközvásárlási programja (APP) keretében továbbra is havi 20 milliárd euró értékben vásárol pénzpiaci eszközöket. Ennek a programnak nyitott marad az időbeni kerete, ami az előtt szűkülhet, hogy az EKB kész elkezdeni a kamatemeléseket.
  • Az EKB kitolja a bankoknak biztosított EUREP eszközének működési határidejét 2022 márciusáig.
  • A bank továbbra is fenntartja rögzített kamaton az eddigi finanszírozási tendereit.

Legyen már költségvetési pénz!

Az EKB kész lépni a maga eszközeivel, de az lenne mindenkinek a legjobb Lagarde szerint ha végre létrejönne és működésbe lépne az Európai Unió saját finanszírozási konstrukciója, ami nem jegybanki, hanem költségvetési forrásból biztosítaná a közösségi gazdaság helyrejöttét.

Lagarde elmondása szerint a gazdaság minden szegmensének biztosítja a likviditást a meghozott intézkedések sora. Az EKB továbbra is úgy látja, hogy az ipar jól áll, a szolgáltatásokban a távolságtartás és az egyéb bezárással járó korlátozások sokkal súlyosabb körülményekkel járnak. Az Európai Unióban megfogalmazott támogató csomagok megfelelően tudják az összes szektort segíteni, a PEPP is ezen logika mentén született - mondta az EKB-elnök.

Lagarde kérdésre elmondta, a mostani támogatási programok kibővítésének az volt a fő szempontja, hogy az EKB meglátása szerint 2022-re érhető el az, hogy hátrahagyja a kontinens a járvány hatásait és ismét megszilárduljon a növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK