Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új szavak és egyben némileg új megközelítés jelentek meg az Európai Központi Bank márciusi kamatdöntését követően.
Christine Lagarde elnök szerint holisztikus, többsíkú lesz a következő időben az EKB kormányzótanácsának megközelítése, hogy a lehető legjobb finanszírozási kondíciók legyenek az eurózónában.

Márciusi kamatdöntésén a kormányzótanács erre jutott:

  • Legalább 2022 márciusának végéig folytatja a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti nettó eszközvásárlást 1850 milliárd eurós teljes keretösszeg erejéig, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért.
  • Tovább folynak az eszközvásárlási program (APP) keretében végzett nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben.
  • Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25, illetve -0,50 százalékos szintje. A kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

Lagarde elmondása szerint az EKB elképzelhetőnek tartja azt is, hogy idén a 2 százalékot, az EKB célját is meghaladja év végére az infláció az eurózónában, de ezen át fog nézni a döntéshozó testület. Álláspontjuk szerint mindez a monetáris unió egyes tagállamiban bevetkező egyszeri hatásoknak tulajdonítható. Ilyen lehet a tagállamokban az adóemelés, vagy általában az olajár nemzetközi alakulása.

Egyben a testület érzékeli az elmúlt időszak pénzpiaci hullámait, legyen szó a devizapiacról, vagy a hozamokról. Konkrét árfolyamcélja a dollárral szemben az euróra nézve nincs az EKB-nak, ellenben kész minden eszközével fellépni ha mindez az árstabilitásra nézve veszélyt jelentene.

Lagarde szerint az EKB célja az, hogy gazdaságtámogató lépéseivel a hitelezőknek és a hitelfelvevőknek is a lehető legkedvezőbb feltételeket biztosítsa a mostani válságos időszakban. Ennek megfelelően az EKB a rendszer egészének működését vizsgálja, ebből adódik a "holisztikus" és "többsíkú" (holistic, multi-faceted) megközelítés.

Az EKB szakmai stábja hamarosan új inflációs és makrogazdasági előrejelzést publikál.